AP2011

Palestijns schooltje gebouwd met Belgisch geld hernoemd naar terroriste: België schort hulp op

Ons land schort voorlopig alle financiële hulp op voor de bouw van scholen in de Palestijnse gebieden. Dat komt omdat een schooltje dat werd gebouwd met Belgisch geld werd hernoemd naar een Palestijnse terroriste. De directrice van de school in kwestie beschuldigt de Belgische regering van "schaamteloze inmenging" en weigert de naam te veranderen.

Met Belgisch ontwikkelingsgeld werd in 2013 in Beit Awwa, in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever, een meisjesschool gebouwd. Ons land steunt al jaren de bouw van scholen in de Palestijnse gebieden. Bij de opening kreeg de school de naam "Beit Awwa Basic Girls School".

Dalal Mughrabi

Verontwaardiging dan ook toen bleek dat de naam van het schooltje door de Palestijnse Autoriteit is veranderd naar Dalal Mughrabi. De vrouw was in 1978 betrokken bij een bloedige aanslag nabij de Israëlische stad Tel Aviv waarbij 38 burgers omkwamen, onder wie 13 kinderen. Mughrabi kwam om bij de aanslag en wordt door heel wat Palestijnen als een "martelares" beschouwd.

Buitenlandse Zaken bevestigt dat het uitleg heeft gevraagd aan de Palestijnse Autoriteit. Buitenlandse Zaken veroordeelt ook elke verwijzing van Belgische projecten naar namen van terroristen.

Ons land steunt schoolprojecten in de Palestijnse gebieden waarbij ook aandacht gaat naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen en respect voor mensenrechten. De voorbije jaren werd voor meer dan 30 miljoen euro Belgisch ontwikkelingsgeld aan de bouw van scholen in de Palestijnse gebieden gespendeerd.

AP2010

"Schaamteloze inmenging"

Onze redactie nam contact op met Badreyh Al Sweity, de directrice van de school in kwestie. Zij weigert om de naam van de school te veranderen, ondanks de vraag van de Palestijnse autoriteiten om dat te doen.

En daar heeft ze belangrijke redenen voor, stelt ze. Zo heeft de naam Dalal Mughrabi een nationalistische betekenis voor het Palestijnse volk. Bovendien zijn de leerlingen en hun ouders die naam al vijf jaar lang gewoon, aldus de directrice.

Ze beschuldigt de Belgische overheid bovendien van "schaamteloze inmenging". "De Belgische overheid biedt financiële hulp aan het Palestijnse volk, maar ze moet dat doen zonder zich te bemoeien met de door ons gekozen namen voor scholen of straten", klinkt het.

Met behulp van de lokale gemeenschap, de ouders en de gemeente zal de directrice een inzamelactie organiseren, zodat ze de naam niet hoeft te veranderen. 

BEKIJK: VRT NWS sprak met directrice van de bewuste school

Video player inladen...

Meest gelezen