Bom in Hollywood: Hebben Matt Damon en Russell Crowe Harvey Weinstein beschermd?

Het schandaal in Hollywood rond filmproducent Harvey Weinstein dijt verder uit. Acteurs Matt Damon en Russell Crowe zouden in 2004 een artikel in de New York Times hebben tegengehouden. Dat beweert Sharon Waxman, de journaliste in kwestie die de seksuele intimidatie van Weinstein naar buiten wilde brengen.

Harvey Weinstein (foto onder) werd gisteren ontslagen uit zijn eigen filmstudio The Weinstein Company. Hij werd er vorige week van beschuldigd gedurende 30 jaar vrouwen (actrices, medewerksters, modellen) te hebben aangerand. In een artikel van de New York Times kwamen acht slachtoffers met hun verhaal naar buiten. Weinstein verontschuldigde zich, beloofde in therapie te gaan voor zijn gedrag, maar benadrukte evenzeer dat lang niet álle verhalen kloppen.

2017 Invision

Vandaag pakt de invloedrijke entertainmentsite Vulture uit met een andere bommetje: Matt Damon en Russel Crowe zouden Weinstein in 2004 beschermd hebben. Journaliste Sharon Waxman werkte aan een artikel over de seksuele uitspattingen van Weinstein en dat zou gepubliceerd worden in de New York Times. Waxman stelt dat ze gebeld werd door beide acteurs om de berichtgeving te bannen. Damon en Crowe werkten samen met Weinstein voor "Good will hunting", "Master and commander" en "Cinderella man".

Weinstein blijkt ook een grote adverteerder te zijn geweest in de Times. Dat alles maakt dat het artikel zou aangepast zijn of - zoals Waxman zegt - "uitgehold" zijn, met andere woorden: ophefmakende passages werden opzettelijk uit het verhaal gelaten.

De Times ontkent druk van buitenaf

Bill Keller en Jill Abramson, die toen eindredacteur bij de Times waren, reageren en zeggen dat ze geen weet hebben van druk van buitenaf.

Huidig hoofdredacteur Dean Baquet ontkent dat de Times ooit een negatief verhaal zou weigeren over een adverteerder. Hij stelt ook dat Waxman slechts één getuigenis had en dan nog "off-the-record".  Matt Damon en Russell Crowe hebben op de hele heisa voorlopig nog niet gereageerd.

Meest gelezen