Video player inladen...

Puigdemont roept onafhankelijkheid (nog) niet uit      

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft de onafhankelijkheid van Catalonië nog niet formeel uitgeroepen. Puigdemont wil de komende weken eerst proberen om tot een onderhandelde oplossing met Madrid te komen.

De Catalaanse regeringsleider zei in een toespraak voor het Catalaanse parlement dat hij het mandaat  - op basis van het referendum - aanvaardt om Catalonië naar onafhankelijkheid te leiden, maar hij vraagt het parlement om de effecten van de onafhankelijkheid met enkele weken op te schorten.

Dat moet de tijd geven om de dialoog met Madrid op te starten. Volgens Puigdemont kan het "conflict" met Spanje wel degelijk worden opgelost op een onderhandelde manier, internationale bemiddeling zou een optie kunnen zijn.

Puigdemont zei wel dat hij de wil van het Catalaanse volk om een onafhankelijke staat te worden,  wel degelijk wil nakomen. "Maar vandaag doen we een gebaar van verantwoordelijkheid ten gunste van verdere dialoog", luidde het.

De Catalaanse minister-president sprak over "dialoog en respect" in het Spaans.  Als die dialoog binnen enkele weken niet tot een oplossing zou leiden, dan zal Catalonië allicht wel tot een onafhankelijke republiek worden uitgeroepen.

Madrid: "Impliciete onafhankelijkheidsverklaring, ontoelaatbaar"

Puigdemont legt de bal dus in het kamp van het centrale Spaanse gezag. Het is op dit moment koffiedik kijken of de dialoog met Madrid wel zal lukken. De Spaanse regering noemt de verklaring van Puigdemont alvast een "impliciete onafhankelijkheidsverklaring", een woordvoerder van de regering noemt het "ontoelaatbaar". Verwacht wordt dat de Spaanse premier Mariano Rajoy morgen in het Spaanse parlement zal spreken over de kwestie.

De oppositie in het Catalaanse parlement reageert scherp op de Catalaanse minister-president en zijn coalitie: "Dit is de kroniek van een aangekondigde putsch. Jullie zijn het ergste nationalisme dat er bestaat in Europa, jullie hebben zich vergist van eeuw en van plaats."

"Catalanen, blijf in Catalonië"

Normaal gezien stond de speech van Puigdemont om 18 uur geprogrammeerd, maar die werd met een uur uitgesteld. Volgens bronnen kwam dat door enige onenigheid tussen de partij van Puigdemont en de extreemlinkse CUP, die gedoogsteun geeft aan de regering, maar de verklaring van de minister-president niet straf genoeg zou hebben gevonden.

In het begin van zijn verklaring hekelde de Catalaanse leider opnieuw het geweld van de Spaanse politie tijdens het referendum van 1 oktober. "Het was de eerste keer in de Europese democratie dat er politiegeweld was", klonk het. "Catalonië is een Europese kwestie", luidde het ook.

Voorts riep Puigdemont de burgers op om Catalonië niet te verlaten en over de bedrijven die dat wel al hebben gedaan sedert het referendum, beweerde hij dat hun vertrek geen impact zal hebben op de Catalaanse economie.

Meest gelezen