De Stemming: Limburg

Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen staat Marc Van de Looverbosch stil bij het politieke landschap in Vlaanderen. Vandaag: Limburg.

analyse
Marc Van de Looverbosch
Marc Van de Looverbosch is politiek journalist bij VRT NWS

Limburg is een van de twee provincies (naast West-Vlaanderen) waar CD&V nipt nog sterker staat dan N-VA. Wat opvalt is de terugval van het kartel sp.a/groen –een van de troetelkindjes van wijlen Steve Stevaert- dat zijn leidinggevende positie kwijt is. 

Vertaald in bestuursmacht zien we dat CD&V 28 Limburgse gemeenten in handen heeft, sp.a 26, Open VLD 14, N-VA 10 en Groen 5 steden of gemeenten. N-VA is er dus niet geslaagd om de traditionele machtspartijen naar de kroon te steken.

Hot spots in Limburg

Hasselt: waar Hilde Claes (sp.a) bezweken is onder een aantal schandalen en vervangen door Nadia Vananroye (CD&V). Misschien een voorbode van de wissel van de macht die daar op komst is, want de hoogdagen van het progressieve kartel sp.a/groen plus onafhankelijken (vroeger een succesrijk politiek experiment) lijken voorbij. N-VA stuurt federaal minister van defensie Steven Vandeput naar de vuurlinie in Hasselt.

Genk: met burgemeester Wim Dries, de sterkhouder voor CD&V (Vlaams minister Jo Vandeurzen die de lijst wellicht duwt) is een begerige bruid voor de oppositie. N-VA heeft er zelfs een staatssecretaris voor doen verhuizen: Zuhal Demir (uit Antwerpen) en sp.a zet alles op straffe madam Meryame Kitir.

Leuke weetjes: Leopoldsburg is in veilige handen van CD&V voorzitter Wouter Beke; in Lanaken probeert burgemeester Marino Keulen (Open VLD) de wietboeren buiten te houden; in Tongeren staat Patrick Dewael (Open VLD) naast Ambiorix en in de piepkleine gemeente Riemst moet Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) opboksen tegen een absolute meerderheid van CD&V. 

Meest gelezen