Black Dragon LV - Flickr / Creative Commons

Deinze en Nevele worden samen Deinze

De gemeenten Deinze en Nevele zijn het eens over een naam voor hun fusie: de nieuwe stad zal "Deinze" heten. Er zijn ook afspraken gemaakt over de belastingen, en over de straatnamen in de fusiegemeente. 

Op 1 januari 2019 is het zover. Dan smelten de Oost-Vlaamse gemeenten Nevele en Deinze samen tot één stad met 43.000 inwoners. De naam van die nieuwe stad wordt niet bij elkaar gepuzzeld met stukjes van de huidige gemeentenamen. En het wordt ook geen totaal nieuwe naam. Het wordt gewoon: Deinze.

De naam Nevele verdwijnt niet helemaal. "Onze fusiegemeente krijgt een baseline, een onderschrift: Land van Nevele," zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) van Deinze. "Zo willen we de klemtoon leggen op het landelijke in de stad. In plaats van te investeren in een nieuwe naam, gaan we voluit voor de eigenheid van de deelgemeenten."

Belastingen omlaag

De twee gemeenten hebben ook afspraken gemaakt over hun toekomstige belastingen. Voor alle belastingen kiezen ze het laagste tarief dat nu bestaat in de twee gemeenten. De belastingen gaan dus voor alle inwoners naar beneden. Vermeulen denkt dat dat geen financieel probleem zal zijn voor de nieuwe stad: "We lossen dat op met fusiebonus van de Vlaamse regering, die is minstens 20 miljoen euro. En we krijgen ook een bonus uit het gemeentefonds. Bovendien gaan we efficiënter werken door die fusie, en ook dat bespaart geld. Het is dus geen probleem om de belastingen te verlagen."

Naast de belastingen moeten de twee gemeenten nog enkele andere problemen oplossen. Zo moeten er 30 straten een nieuwe naam krijgen, omdat er namen twee keer voorkomen.

Morgen is er voor het eerst een informatieavond waar de inwoners van Deinze en Nevele vragen kunnen stellen. 

Meest gelezen