BELGA/VERGULT

Deurwaarder zet collega aan de deur in station Brussel-Zuid

Vakbondsleden van de Brusselse afdeling van ACOD Spoor zijn maandagavond rond 22.30 uur met een deurwaarder naar het seinhuis van het station Brussel-Zuid getrokken. Ze wilden er overschrijdingen van de toegestane werktijd vaststellen, maar werden er door een andere deurwaarder van spoornetbeheerder Infrabel aan de deur gezet, die dreigde met een boete van 1.000 euro. 

 Dat zegt vakbondssecretaris Philippe Dubois. Volgens Philippe Dubois kwam het in het verleden vaker voor dat de werknemers van het belangrijke seinhuis van Brussel-Zuid bij stakingen dubbele shiften draaiden, terwijl een shift normaal maximum 9 uur duurt. De vakbond nam daarom een deurwaarder onder de arm om vast te stellen dat dat een veiligheidsrisico zou inhouden voor de reizigers.

Ze werden echter de deur gewezen door een andere gerechtsdeurwaarder. Die was in naam van Infrabel al aanwezig in het seinhuis. Volgens woordvoerder Arnaud Reymann mag de spoornetbeheerder in twee gevallen gerechtsdeurwaarders inschakelen: als mensen de sporen blokkeren, maar ook om te verhinderen dat stakers het werk komen verhinderen in seinhuizen uit veiligheidsoverwegingen. Aangezien het seinhuis in Brussel-Zuid het zenuwcentrum van het Belgische spoornet is, had Infrabel er dus uit voorzorg al een deurwaarder ingeschakeld.

Volgens Philippe Dubois houdt het feit dat de vakbondsleden en de door ACOD ingeschakelde deurwaarder werden weggestuurd terwijl ze enkel de werkuren wilden vaststellen, in dat er wel degelijk overtredingen zijn. Volgens Arnaud Reymann is die beschuldiging ongegrond. "We gaan niemand langer dan voorzien laten werken onder de neus van een gerechtsdeurwaarder", reageert hij.

Meest gelezen