De hartverscheurende tol van de slag om Mosul

The New York Times doorzocht samen met enkele inwoners van Mosul het puin, op zoek naar hun overleden familieleden.

Van enkele duizenden burgers tot maar liefst 40.000: de schattingen van de dodentol die de strijd om Mosul eiste, lopen wijd uiteen. Zeker is dat de clash om de Iraakse "hoofdstad" van het kalifaat van IS, waarbij zo goed als het volledige oude stadscentrum weggeveegd werd,  onherstelbaar menselijk leed veroorzaakt heeft.

Een journalist van The New York Times trok mee in het spoor van de gemeentediensten van Mosul die dag in dag uit het puin doorzoeken in het verwoeste westelijke stadsdeel. In een beklijvende longread vertelt hij onder andere over een vader die zijn vrouw, dochter en broers opnieuw moet begraven; over alomtegenwoordige bombardementen en over een laatste uitgemergelde jihadi die van tussen het puin geplukt wordt. 

De wonden die geslagen zijn tijdens de strijd om Mosul, zullen generaties nodig hebben om te helen. Dat maakt dit stuk als geen ander duidelijk.

Meest gelezen