Dit jaar al meer dan 4.000 mensen zonder papieren opgepakt in West-Vlaanderen

 In de provincie West-Vlaanderen zijn er dit jaar al 4.137 vreemdelingen opgepakt die illegaal in het land waren. Dat heeft provinciegouverneur Carl Decaluwé gezegd aan provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA). Tijdens de zomermaanden was er een piek in de cijfers.

"In juli werden in West-Vlaanderen 503 onregelmatige vreemdelingen opgepakt en in augustus 601", verduidelijkt Himpe. "Tijdens de zomermaanden heeft de federale gerechtelijke politie West-Vlaanderen ook zeven dossiers inzake mensensmokkel opgestart. Dat brengt het totaal op 27 nieuwe mensensmokkeldossiers in 2017."     

Het was de eerste keer dat cijfers opnieuw stegen in een jaar-op-jaarvergelijking. Vooral de regio rond de haven van Zeebrugge blijft mensen zonder papieren aantrekken, omdat ze hopen om van daaruit naar Groot-Brittannië te kunnen bereiken.     

De gouverneur zei vorige maand al dat de nationaliteiten constant verschuiven met vooral Afrikanen, zoals Eritreeërs en Soedanezen. Het blijft dus nodig om de routes en bewegingen in kaart te brengen. "De recente cijfers tonen aan dat die aandacht geen overbodige luxe is", besluit Himpe.  Federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zei onlangs nog dat er in West-Vlaanderen extra mankracht komt voor de strijd tegen mensensmokkel.  

Meest gelezen