Extra personeel en nieuwe verloning in de private zorg

Het personeel van privé-ziekenhuizen en thuisverpleging zal in de toekomst niet louter meer verloond worden volgens het diploma, maar méér volgens de jobinhoud. Dat zijn minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) overeengekomen in een ontwerpakkoord de werkgevers in de federale non-profitsectoren.

De komende drie jaren gaan de 172.000 werknemers van privé-ziekenhuizen en thuisverplegers in België op een andere manier verloond worden: niet meer alleen op basis van hun diploma, maar meer volgens job-inhoud en de verantwoordelijkheid die ze dragen.

Er is overeengekomen dat niemand minder zal krijgen; zo’n 70 procent zal op termijn meer loon krijgen. De huidige werknemers zullen kunnen kiezen tussen verloning volgens oude of nieuwe barema’s. Voor nieuwe werknemers zullen de nieuwe barema’s gelden.

Extraatjes

Het zorgpersoneel dat onder dit akkoord valt, zal dit jaar ook een eenmalig extraatje van zo’n 300 euro bruto krijgen bij de eindejaarspremie. Er wordt ook extra geld uitgetrokken voor het aanvullend pensioen: 25 miljoen per jaar, dat is drie keer meer dan tot nu toe het geval was. De rimpeldagen, de extra dagen voor de oudere werknemers, blijven behouden.

Naast de verloning, zijn er ook afspraken gemaakt om de werkdruk te verlagen in de zorgsector. Zo moeten werknemers die ziek zijn of met vakantie zijn, sneller vervangen worden. Dat zal vooral gebeuren door mobiele ploegen in te schakelen. Daar worden volgend jaar 400 voltijdse krachten voor aangetrokken.

De vakbonden en werkgevers moeten het ontwerpakkoord nog voorleggen aan hun achterban.

Meest gelezen