AFP/Belga

Flagey huldigt jazzlegende Thelonious Monk

Vandaag huldigt Flagey de grote jazzpianist Thelonious Monk. 7 uur lang weerklinkt de muziek van Monk tijdens de marathon "Melodious Tonk - the complete Monk". Op 27 oktober voert het orkest van pianist Jason Moran het concert "In My Mind - Monk at Town Hall" uit 1959 opnieuw uit. 

Vandaag draait jazz-kenner en gewezen VRT-journalist Marc Van den Hoof het volledige repertoire van de legendarische Thelonious Monk. Uiteraard lardeert Van den Hoof zijn set met jazz-weetjes, zoals alleen hij ze kan vertellen.  

Over twee weken is het aan Jason Moran. Sinds de jaren 90 is Moran een vaste waarde in de jazzwereld, als pianist, improvisator en componist. Om Monk te eren werkt hij aan een multimediaal project, zijn band bestaat uit 10 muzikanten en een videokunstenaar.  

Precies vandaag zou Monk honderd zijn geworden. Hij overleed in 1982. Hij brak door snel na de tweede wereldoorlog, in de omgeving van Dizzy Gillespie, Charlie Parker en Art Blakey. Zij waren de pioniers van de bebop. De nieuwe platenmaatschappij Blue Note Records durfde het aan om de nieuwe muziek uit te brengen. Monk was erg goed in gecompliceerde akkoorden, en had een grote invloed op de volgende generatie jazz-reuzen als Miles Davis en Sonny Rollins. Het laatste concert van Thelonious "Sphere" Monk vond plaats in 1976. 

Meest gelezen