De prijs van roomboter blijft maar stijgen: hoe komt dat?

Volgens de beroepsvereniging van de zuivelindustrie in België (BCZ), is de prijs van roomboter op internationale markten in anderhalf jaar  meer dan verdubbeld. Op de internationale markt wordt 100 kilo industriële roomboter verhandeld aan 670 euro. Wat ligt ten grondslag aan die forse prijsstijging?

"In juni 2016 moesten we op de internationale markten 300 euro betalen voor 100 kilo industriële roomboter. Vandaag is dat maar liefst 670 euro", zei Renaat Debergh, afgevaardigd bestuurder van de beroepsvereniging van de zuivelindustrie in België (BCZ), gisteravond op de RTBF. "In meer dan een jaar tijd is de prijs meer dan verdubbeld, dat hebben we nog nooit gezien."

De industriële roomboter die op de internationale markten verhandeld wordt, belandt niet allemaal rechtstreeks in de supermarkt. De boter wordt verwerkt en ook gebruikt als grondstof in allerlei andere producten, denk aan koekjes, croissant, patisserie...

De prijsstijging op de internationale markt weerspiegelt zich ook in de winkel. De grootste prijsstijging zie je bij de huismerken van de diverse supermarkten, schrijft de RTBF. Het goedkoopste pakje roomboter is gestegen van 0,89 naar 1,85 euro, ook meer dan een verdubbeling. Bij de merken is er ook een stijging, maar die is niet zo uitgesproken.

"Vrij logisch, bij huismerken betaal je eigenlijk enkel het basisproduct, dus daar stijgt de prijs sterker. De grote merken hebben elders meer ruimte om te spelen met hun winstmarges", zegt Renaat Debergh.

Voor die spectaculaire prijsstijging zijn verschillende mogelijke verklaringen. We zetten er enkele op een rijtje.

De "rehabilitatie" van roomboter

Roomboter zit al jarenlang in het verdomhoekje: het bevat veel verzadigde vetzuren die bijdragen tot een hoger gehalte aan "slechte" LDL-cholesterol, hart- en vaatziekten. Sommige wetenschappelijke studies proberen roomboter de laatste jaren opnieuw te "rehabiliteren". In "een redelijke hoeveelheid" geconsumeerd, zou roomboter niet slechter of ongezonder zijn dan plantaardige olieën.

De alternatieven voor boter -margarine, minarine en halvarine- bevatten meer onverzadigde, gezondere vetzuren. Er zitten echter ook meer kunstmatig geharde vetten in, de zogenoemde transvetten, die in steeds slechter daglicht komen te staan als het gaat om onze gezondheid. Veel mensen schakelen daarom liever over naar de echte volle roomboter.

Wat Gezond Leven (het vroegere Vigez, verantwoordelijk voor het opstellen van de nieuwe voedingsdriehoek) adviseert over de consumptie van olie en vet, kunt u via deze link lezen.

Fors gestegen vraag uit VS en China

De vraag naar boter is niet alleen in ons land gestegen, ook in Europa en de rest van de wereld zien we dezelfde tendens. In de Verenigde Staten mogen producenten sinds enige tijd geen transvetten meer gebruiken, in veel Amerikaanse gezinnen heeft roomboter alternatieven als margarine vervangen. Ook de Chinezen eten steeds meer boter. Én patisserie en viennoiserie waar roomboter in verwerkt is.

Als de vraag zo exponentieel stijgt, zou je kunnen verwachten dat het aanbod mee volgt, om de prijs te drukken. Dat blijkt voorlopig niet het geval te zijn. Dat komt onder meer door de inspanningen van de Europese Unie om de melkproductie te verlagen, wat leidt tot een lager aanbod in Duitsland en Frankrijk.

Niet alleen maar goed nieuws

Om een kilo boter te maken, is 22 liter melk nodig, lezen we bij de RTBF. Hoe meer vraag naar boter, hoe meer vraag naar melk, dus goed nieuws voor melkproducenten? Niet echt, zegt de sector. De prijs van melk is volgens hen slechts gestegen van 25 naar 35 eurocent per liter. De verklaring: alleen de prijs van het "vette gedeelte" van melk waarvan boter gemaakt wordt, is sterk gestegen. De prijs van het magere melkpoeder, de eiwitten uit de melk, blijft laag.

Boterfabrikant Mathot produceert elk jaar 20 ton boter voor een 50-tal klanten. Verkoopsverantwoordelijke Cécile Mathot vertelde aan de RTBF dat ze in de tang zit. "Onze aankoop- en onze verkoopprijs liggen te ver uit elkaar. We kunnen niet anders dan het doorrekenen aan onze klanten", zegt ze. Eenzelfde geluid was trouwens te horen bij enkele bakkers en patissiers.

Hoe lang gaat de prijs nog stijgen?

Het is niet duidelijk hoe lang en hoe veel de prijs van roomboter nog zal stijgen. Volgens sommige experts zal een hogere melkproductie ertoe leiden dat de prijs zal afvlakken. "Maar de prijzen zullen niet meer zo laag gaan als het niveau van vroeger", aldus Renaat Debergh van de BCZ.

Volle producten steeds populairder

Ook de vraag naar andere vetstoffen is trouwens sterk gestegen, zo meldde Test-Aankoop begin deze maand. Volle, vettere producten zoals volle en Griekse yoghurt, room en kaas, worden steeds populairder. Ook croissants, boterkoeken en dergelijke worden wereldwijd steeds meer gegeten.

Meest gelezen