AFP or licensors

Herbeleef: Catalaans minister-president schort onafhankelijkheidsverklaring op om bij te dragen aan dialoog

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft zijn officiële verklaring in het Catalaanse parlement gehouden. Puigdemont riep daarin op om de resultaten van het onafhankelijkheidsreferendum te respecteren, maar stak ook een hand uit naar de Spaanse regering om het conflict op een onderhandelde manier op te lossen. Herlees hier de liveblog over de ontwikkelingen in Barcelona.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Anna Gabriel (CUP): "Onaanvaardbaar verraad"

Volgens Anna Gabriel van de radicaallinkse CUP heeft de Catalaanse regering vandaag een opportuniteit gemist. "Vandaag was het moment om de Catalaanse republiek uit te roepen", verklaarde ze voor het parlement. Ze spreekt bovendien van "onaanvaardbaar verraad" door eerste minister Puigdemont.

Gabriel verzet zich verder tegen enige dialoog met de Spaanse regering. "Dialoog en bemiddeling met wie? Met een staat die extreemrechts toelaat op de straten?", verklaarde ze. De grote vraag is of CUP bereid zal zijn om gedoogsteun te blijven geven aan de regering van minister-president Puigdemont. Zo niet dreigt de Catalaanse regering te vallen.

AFP or licensors

Partido Popular: "Catalaanse regering is staatsgreep aan het plegen"

Xavier García Albiol, leider Catalaanse Partido Popular (de partij van de Spaanse premier Rajoy): "Een meerderheid van de Catalanen, de rest van de Spanjaarden en de Europeanen zijn getuige van hoe de Catalaanse regering een staatsgreep aan het plegen is."

Voort verzekerde Albiol dat er nooit een onafhankelijke republiek Catalonië zal zijn, "de rechtsstaat zal dat niet toelaten". "Dames en heren, leve Catalonië en leve Spanje", besloot hij.

AFP or licensors

CUP op Twitter: "We hebben de Republiek uitgeroepen!"

De uiterst linkse en nationalistische partij CUP heeft via Twitter gereageerd op Puigdemonts toespraak: "We hebben vandaag, samen met het volk, de Republiek uitgeroepen!"

Spaanse regering bereidt antwoord voor op "onafhankelijkheidsverklaring"

De Spaanse regering van Mariano Rajoy beschouwt de toespraak van Puigdemont als een onafhankelijkheidsverklaring en bereidt een antwoord voor.

Bronnen binnen de Spaanse regering verklaarden het volgende aan het Spaanse persagentschap EFE: "Impliciete onafhankelijkheidsverklaring expliciet opschorten is onaanvaardbaar."

Reactie premier Michel

De Belgische premier Charles Michel heeft in "Terzake" gereageerd op Puigdemonts toespraak.

"Wat telt voor de federale regering is de oproep tot een politieke oplossing en voor de desescalatie. We stellen vast dat het de laatste maanden niet mogelijk was om een dialoog te beginnen in Spanje”, verklaarde hij. 

Video player inladen...

Oppositie scherp voor Puigdemont: "Dit is niet waar het Catalaanse volk voor gekozen heeft"

Oppositielid Inés Arrimadas (Ciudadanos): "Dit is een kroniek van een aangekondigde putch. Jullie zijn het ergste nationalisme dat er bestaat in Europa, jullie hebben zich vergist van eeuw en van plaats."

Volgens Arrimadas voelt de meerderheid van de Catalanen zich Catalaans, Spaans en Europees, en zullen ze regionale politici "hun hart niet laten breken". 

Puigdemont stelt voor om resultaat van referendum op te schorten

Puigdemont zegt dat hij dankzij de overwinning in het referendum een mandaat heeft van de Catalaanse burgers om de onafhankelijkheid uit te roepen. Hij heeft echter voorgesteld om de afscheuring van Spanje een "aantal weken" uit te stellen, om dialoog met de Spaanse regering mogelijk te maken.

Puigdemont zei wel dat hij de wil van het Catalaanse volk om een onafhankelijke staat te worden, wil nakomen. "Maar vandaag stellen we een gebaar van verantwoordelijkheid ten gunste van verdere dialoog", luidde het.

Puigdemont: "Conflict kan op onderhandelde manier worden opgelost"                 

Puigdemont: "Europa heeft ons opgeroepen om de dialoog te starten met de Spaanse regering, en dat gaan wij doen. Aan de burgers: blijf hier en verlaat Catalonië alstublieft niet. En aan de politieke partijen: ik wil dat jullie de spanningen helpen verminderen. En de Spaanse regering: luister naar ons. We steken onze hand uit voor dialoog. Het conflict kan op een onderhandelde manier worden opgelost."

Puigdemont: "Resultaat was duidelijk: een ja voor onafhankelijkheid"

Puigdemont: "Ik aanvaard het mandaat van het volk om Catalonië naar onafhankelijkheid te leiden." 

De meerderheid in het parlement applaudisseert, de minderheid niet.

Puigdemont roept Spaanse burgers op tot dialoog

Puigdemont (Spaans): "Ik wil een dialoog houden met respect. De media in Spanje tonen de realiteit niet. Probeer onze gedachten te snappen, en de redenen waarom we dit moesten doen. We zijn niet gek, we proberen niet te vechten tegen democratie. We zijn gewone mensen. We vroegen enkel om te stemmen. We staan open voor dialoog. We hebben niets tegen de burgers van Spanje, integendeel, we willen elkaar begrijpen."

AFP or licensors

Referendum in VK was wel mogelijk?

Puigdemont: "Een referendum over de brexit was wel mogelijk, waarom dan niet in Catalonië?"

Puigdemont: "Bedrijven die vertrokken zijn uit Catalonië hebben geen echte impact op de economie"

Puigdemont: "Sinds de dood van Franco heeft Catalonië de Spaanse democratie geholpen. We zijn het economische model van Spanje geweest en wij hebben Spanje gemoderniseerd."

Speech Puigdemont van start gegaan

Puigdemont: "We leven in een historisch moment. En de gevolgen en de effecten gaan verder dan ons land. We hebben gezien dat het niet enkel een intern conflict is. Spanje heeft ons klein gemaakt, maar Catalonië is een Europese kwestie. Ik zal geen bedreigingen maken. Het moment is heel serieus, we moeten onze verantwoordelijkheden opnemen."

"We moeten niet bijdragen aan het geweld, integendeel. Ik wil spreken tot onze bevolking. Degenen die stemden in het referendum, degenen die de straat optrokken om te demonsteren voor Spanje [...] We kunnen het niet over alles eens zijn. Maar we moeten dialoog voeren en empatisch zijn tegenover de andere." 

"Ik heb veel mensen om hun mening gevraagd, over wat er gebeurt en wat er zal gebeuren. Bedankt iedereen. Dit is geen persoonlijke beslissing, maar dit is het resultaat van het referendum." 

Puigdemont opnieuw aangekomen in het parlement

Parlementsleden komen met mondjesmaat opnieuw binnen

In het Catalaanse parlement nemen de parlementsleden stilaan opnieuw plaats in het halfrond. Daar had minister-president om 18 uur een verklaring moeten geven over de onafhankelijkheid, maar die verklaring werd met een uur uitgesteld.

Madrid ziet geen bemiddeling met Puigdemont

De Spaanse regering ziet naar eigen zeggen geen bemiddeling mogelijk met de Catalaanse minister-president Puigdemont.

Onenigheid met steunende CUP?

Volgens Spaanse media is er onenigheid tussen Junts pel Sí - het kartel waar de partij van minister-president Puigdemont deel van uitmaakt - en de extreemlinkse CUP die gedoogsteun geeft aan de regering. De CUP - dat erg voorstander is van Catalaanse onafhankelijkheid - zou vinden dat de tekst van Puigdemont niet ver genoeg gaat, klinkt het in Spaanse media.

Een mogelijk scenario in dat geval zou zijn dat de CUP het vertrouwen in de regering opzegt en dat er vervroegde verkiezingen komen in Catalonië. Die verkiezingen zouden dan kunnen fungeren als een "legaal referendum" over onafhankelijkheid. Het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober werd door het Spaanse Grondwettelijk Hof als ongrondwettelijk verklaard.

Catalaanse regeringsbronnen: uitstel wegens internationale bemiddeling

De verklaring van de Catalaanse minister-president over een al dan niet onafhankelijk Catalonië is te wijten aan gesprekken over internationale bemiddeling. Dat laten Catalaanse regeringsbronnen weten.

De menigte in Barcelona wacht vol spanning af

Verklaring Puigdemont uitgesteld

De Catalaanse minister-president moest normaal gezien om 18 uur zijn verklaring geven in het parlement, maar dat is nu met een uur uitgesteld. Dat zou erop kunnen wijzen dat men er nog niet uit is. Minister-president Puigdemont zou op dit moment nog overleg plegen met de vice-minister-president van Catalonië. De parlementsleden hebben het halfrond verlaten.

Meest gelezen