Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Madrid: "Impliciete onafhankelijkheidsverklaring expliciet opschorten is onaanvaardbaar"

De Spaanse overheid lijkt niet meteen vergevingsgezind na de toespraak van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont. Daarin stelt die de Catalaanse onafhankelijkheid wel in het vooruitzicht na het referendum van 1 oktober, maar hij schort een beslissing daarover op om onderhandelingen met Madrid een kans te geven. Morgen zou premier Mariano Rajoy officieel reageren, maar de eerste signalen vanuit de regering in Madrid beloven niet veel goeds.

"De regering vindt het onaanvaardbaar om een impliciete onafhankelijkheidsverklaring expliciet op te schorten", heeft het Spaanse persagentschap Efe te horen gekregen van regeringsbronnen. 

De Spaanse premier Mariano Rajoy zal morgen wellicht officieel reageren, maar de eerste officieuze reacties lijken nu al aan te geven dat die zich niet soepel zal opstellen.

Spelen met woorden

Desondanks lijkt het verbale opbod tussen Madrid en Barcelona zich te vertalen in een soort semantische discussie. Puigdemont zei tijdens zijn toespraak letterlijk dat hij "het mandaat van het volk aanvaardt om Catalonië om te vormen in een onafhankelijke staat in de vorm van een republiek" en dat de Catalaanse regering het parlement "voorstelt om de gevolgen van de onafhankelijkheidsverklaring op te schorten en zo een dialoog mogelijk te maken." De onafhankelijkheid roept hij dus niet formeel uit.

De regering in Madrid lijkt dit alles te interpreteren als een "impliciete onafhankelijkheidsverklaring". Ook de Spaanse pers lijkt de nadruk te leggen op het woord "onafhankelijkheidsverklaring".

"Puigdemont roept de onafhankelijkheid uit en schort ze op om de dialoog aan te gaan en  een passende oplossing te zoeken", bloklettert de website van RTVE, de Spaanse openbare omroep. "Puigdemont stelt voor om de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië op te schorten en vraagt om onderhandelingen", kopt de krantensite van El Mundo. Bij El País luidt het dat "Puigdemont de onafhankelijkheid uitroept en onmiddellijk opschort".

Bij de Catalaanse kwaliteitskrant klinkt het enigszins anders: "Puigdemont schort de onafhankelijkheidsverklaring op om tot de dialoog bij te dragen."

Meest gelezen