Reporters

Poedermelk met beschermende moedermelksuikers al te koop in de VS, maar nog niet bij ons

In de VS is sinds kort poedermelk voor baby's te koop waar HMO's aan toegevoegd zijn, suikers die enkel in moedermelk voorkomen en tal van gezondheidsvoordelen bieden. De techniek om moedermelksuikers te produceren is ontwikkeld door Wim Soetaert, professor industriële biotechnologie aan de UGent. Dat zoiets hier nog niet te koop is, heeft te maken met administratieve procedures, zegt Soetaert aan VRT NWS. Hij beklemtoont overigens dat poedermelk mét HMO's een grote stap voorwaarts is, maar niet evenwaardig aan moedermelk. "Het originele blijft het beste."

Borstvoeding biedt heel wat gezondheidsvoordelen voor moeder en kind. Een daarvan is het gunstige effect op de darmflora, toe te schrijven aan de aanwezigheid van zogenoemde HMOs, "humane melk oligosachariden". Dat zijn suikers die uitsluitend voorkomen in menselijke moedermelk. Ze stimuleren de groei van goede darmbacteriën, dragen bij tot de ontwikkeling van het afweersysteem en kunnen leiden tot minder infecties en allergieën.

Olichosachariden vind je alleen terug in moedermelk. Ze zijn heel complex en erg moeilijk na te maken. In melkpoeders voor baby's, die op basis van koemelk gemaakt worden, zitten ze dus niet. Wim Soetaert, professor industriële biotechnologie aan de Universiteit Gent, wil daar verandering in brengen.

Enkele jaren geleden slaagde hij erin om met Inbiose, een spin-off van zijn vakgroep aan de UGent, een techniek te ontwikkelen waarmee hij die natuurlijke moedermelksuikers kon produceren. Hij modicificeerde darmbacteriën zodanig dat ze suikers uit bieten omzetten in HMO's. Dirk Draulans belichtte dat onderzoek nog in de Canvas-reeks "De macht van het minuscule".

Al een half jaar te koop in de VS, maar nog niet bij ons

Voor de productie op grote schaal sloot Inbiose een akkoord met de Amerikaanse multinational Dupont. Zij maken de HMO's aan in poedervorm en verdelen ze aan de kunstvoedingsproducenten. Sinds een half jaar zijn in de Verenigde Staten al blikken melkpoeder te koop met de vermelding HMO. In Europa nog niet.

Dat heeft te maken met administratieve procedures bij de EFSA, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, zegt professor Soetaert aan VRT NWS. Die instantie geeft onder meer wetenschappelijk advies over voedselveiligheid en moet zich ook uitspreken over voedselgerelateerde risico's van nieuwe producten. En dus ook over HMO's.

"Bij de Amerikaanse tegenhanger van de EFSA was de procedure sneller afgerond, vandaar dat daar al poedermelk met HMO's te koop is. Binnen de EFSA wordt er ook aan gewerkt, het neemt alleen iets meer tijd in beslag." In Europa is de vraag naar poedermelk met HMO's overigens ook groot. "Wat we nu veel zien, is dat mensen die naar de VS reizen, het daar gaan kopen en mee naar hier brengen, het als het ware invoeren", aldus Soetaert.

In De Morgen klinkt het dat poedermelk met HMO's in de loop van volgend jaar te koop zou kunnen zijn in Europa, en dus ook in België. De prijs zou betaalbaar blijven.

"Poedermelk met HMO's een stap vooruit, originele blijft het beste"

Professor Soetaert beklemtoont dat in zijn opzicht poedermelk mét HMO's niet evenwaardig is aan moedermelk. "Ik ben de eerste om te zeggen dat het originele het beste is. Moedermelk dus. Dat neemt niet weg dat veel vrouwen geen borstvoeding kunnen of willen blijven geven, al dan niet noodgedwongen. Dat is de realiteit."

"Ik ga nooit zeggen dat poedermelk met HMO's even goed is als of zelfs beter dan moedermelk. Maar het is wél een stap vooruit, dichter bij het origineel. Als je een vervangproduct voor moedermelk geeft, kan je er maar beter voor zorgen dat dat zo optimaal mogelijk is."

Meest gelezen