AFP or licensors

Museum in Citroëngebouw Brussel zal "Kanal" heten

"Kanal", verrassend met een K, dat wordt de naam van het nieuwe museum voor moderne kunst van Brussel in de grote Citroëngarage aan het Ijzerplein op de Kleine Ring. Een iconisch gebouw, uit de jaren 30, op een bijzondere plek. De architectuur moest de vooruitstrevende techniek van de Citroënwagens uitstralen. Nu wordt het een baken van nieuwe dynamiek voor de hele kanaalbuurt op de grens van Brussel en Molenbeek. 

 

 

Sinds de sluiting van het ondergrondse museum voor hedendaagse kunst aan het Koningsplein en de Kunstberg in Brussel, al jaren geleden, is Brussel op zoek naar een geschikte locatie voor een centrum voor moderne kunst. Na allerlei speculaties en mislukte plannen, koos Brussel voor het Citroëngebouw. Voor de knowhow, wisselende collectie en tijdelijke tentoonstellingen, werkt "Kanal" samen met het Centre Pompidou in Parijs. Maar het wordt geen heus filiaal, zoals Pompidou Metz.

Ook de stichting die het museum beheert, heet "Kanal", zegt Yves Goldstein, voorzitter van de "Cultuurpool Citroën" en gewezen kabinetschef van minister-president Vervoort. De Brusselse regering trekt één miljoen euro uit om giften aan te trekken, kunstwerken te kopen en te lenen, en opdrachten te geven aan jonge kunstenaars. Dat alles moet nieuw leven in de wijk pompen en vele tienduizenden bezoekers lokken.  

Meest gelezen