Angelina Jolie en Gwyneth Paltrow ook "betast" door filmproducent Harvey Weinstein

Het seksschandaal over filmproducent Harvey Weinstein neemt steeds grotere proporties aan. Ook actrices Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie beschuldigen de filmbaas nu van grensoverschrijdend gedrag. Ook Brad Pitt, het toenmalig liefje van Paltrow, bleek op de hoogte en ondernam zelfs actie.

Er komt geen einde aan de onthullingen en beschuldigingen. Nadat minder bekende actrices als Asia Argento, Lucia Evans en een anonieme actrice gedetailleerd op band getuigden dat Harvey Weinstein hen heeft verkracht, doen nu een paar topsterren een boekje open.  Voorts zijn er fragmenten opgedoken uit de ondervraging van Weinstein door de New Yorkse politie, waarin hij bekent dat hij een fotomodel aanrandde

De slachtoffers van de 65-jarige Harvey Weinstein zijn meestal beginnende actrices. Dertig jaar lang, in het begin nog bij de Miramax-studio, viel hij jonge vrouwen lastig die een rol ambieerden in een film van zijn productiehuis. Klachten kocht hij systematisch af of hij slaagde erin om ze in de doofpot te stoppen.

Brad Pitt nam het op voor Gwyneth Paltrow

Ik was een kind en doodsbang

Courtesy Everett Collection

Rosanna Arquette, een van de sterren van "Pulp fiction", de Franse actrice Judith Godrèche en Angelina Jolie hadden in het begin van hun carrière rond 1990 opvallend gelijklopende nare ervaringen. Jolie wilde daarna nooit meer voor de broers Bob en Harvey Weinstein werken. "Dergelijk gedrag tegenover vrouwen is onaanvaardbaar, in elke sector, in elk land", maakt Jolie duidelijk.

Dergelijk gedrag tegenover vrouwen is onaanvaardbaar

Harvey Weinstein is intussen ontslagen, en de studio overweegt om een andere naam te kiezen. Miramax en The Weinstein Company van de broers Bob en Harvey produceerden onder meer "Pulp fiction", "Sex lies and videotapes", "My left foot", "Shakespeare in love", The king's speech", "Cinema paradiso" en "The English patient".  

2012 Bloomberg

Ook bij ons?

Actrices in Vlaanderen weten ook wel bij welke mannen in de filmsector ze beter oppassen. Dat zegt actrice en regisseur Hilde van Mieghem. "Te veel mannen denken dat ze zich alles kunnen permitteren, maar gelukkig beginnen sommige vrouwen te spreken over dat grensoverschrijdend gedrag uit de macho-cultuur. Het werd tijd. "

Meest gelezen