Meest recent

  Angelina Jolie en Gwyneth Paltrow ook "betast" door filmproducent Harvey Weinstein

  Het seksschandaal over filmproducent Harvey Weinstein neemt steeds grotere proporties aan. Ook actrices Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie beschuldigen de filmbaas nu van grensoverschrijdend gedrag. Ook Brad Pitt, het toenmalig liefje van Paltrow, bleek op de hoogte en ondernam zelfs actie.

  Er komt geen einde aan de onthullingen en beschuldigingen. Nadat minder bekende actrices als Asia Argento, Lucia Evans en een anonieme actrice gedetailleerd op band getuigden dat Harvey Weinstein hen heeft verkracht, doen nu een paar topsterren een boekje open.  Voorts zijn er fragmenten opgedoken uit de ondervraging van Weinstein door de New Yorkse politie, waarin hij bekent dat hij een fotomodel aanrandde

  De slachtoffers van de 65-jarige Harvey Weinstein zijn meestal beginnende actrices. Dertig jaar lang, in het begin nog bij de Miramax-studio, viel hij jonge vrouwen lastig die een rol ambieerden in een film van zijn productiehuis. Klachten kocht hij systematisch af of hij slaagde erin om ze in de doofpot te stoppen.

  Brad Pitt nam het op voor Gwyneth Paltrow

  Een van die jonge beginnende actrices was de toen 22-jarige Gwyneth Paltrow. Harvey Weinstein wilde haar als hoofdrol in "Emma", naar Jane Austen. Hij nodigde haar uit in zijn hotelkamer voor een werkvergadering. Na een praatje over de filmrol, werd Weinstein erg handtastelijk, hij deed allerlei voorstellen, kleedde zich uit en probeerde Paltrow in de slaapkamer te krijgen. Hij had het uitdrukkelijk over seks in ruil voor de rol. Toen ze  weigerde, kreeg ze een scheldtirade en een pak bedreigingen over zich heen.

  "Ik was een kind, ik was doodsbang", zegt Paltrow. Zij vertelde het verhaal aan Brad Pitt, haar toenmalige vriend. Pitt confronteerde Weinstein met de feiten. Maar het haalde niets uit.

  Ik was een kind en doodsbang

  Courtesy Everett Collection

  Rosanna Arquette, een van de sterren van "Pulp fiction", de Franse actrice Judith Godrèche en Angelina Jolie hadden in het begin van hun carrière rond 1990 opvallend gelijklopende nare ervaringen. Jolie wilde daarna nooit meer voor de broers Bob en Harvey Weinstein werken. "Dergelijk gedrag tegenover vrouwen is onaanvaardbaar, in elke sector, in elk land", maakt Jolie duidelijk.

  Dergelijk gedrag tegenover vrouwen is onaanvaardbaar

  Harvey Weinstein is intussen ontslagen, en de studio overweegt om een andere naam te kiezen. Miramax en The Weinstein Company van de broers Bob en Harvey produceerden onder meer "Pulp fiction", "Sex lies and videotapes", "My left foot", "Shakespeare in love", The king's speech", "Cinema paradiso" en "The English patient".  

  2012 Bloomberg

  Ook bij ons?

  Actrices in Vlaanderen weten ook wel bij welke mannen in de filmsector ze beter oppassen. Dat zegt actrice en regisseur Hilde van Mieghem. "Te veel mannen denken dat ze zich alles kunnen permitteren, maar gelukkig beginnen sommige vrouwen te spreken over dat grensoverschrijdend gedrag uit de macho-cultuur. Het werd tijd. "