AFP or licensors AFP OR LICENSORS

Noord-Koreaanse hackers stelen Zuid-Koreaanse plannen om Kim Jong-un te doen "verdwijnen"

Noord-Koreaanse hackers hebben vorig jaar honderden gevoelige militaire documenten van Zuid-Korea gestolen. Het gaat onder meer over een met de Verenigde Staten uitgewerkt actieplan om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te doen "verdwijnen", berichtte een Zuid-Koreaanse krant.

Het Zuid-Koreaanse parlementslid Rhee Cheol-Hee vertelde aan de krant Chosun Ilbo dat Noord-Koreaanse hackers in september 2016 op het intranet van het leger geraakten en 235 gigabyte aan gevoelige informatie stalen.     

Bij de documenten zat onder meer het Operationeel Plan 5015, een actieplan dat Zuid-Korea en de Verenigde Staten opstelden in geval van oorlog met Noord-Korea. Dat bevatte plannen om de Noord-Koreaanse leider Kom Jong-un te laten verdwijnen.     

Rhee wees erop dat volgens het ministerie van Defensie voor 80 procent van de ontbrekende documenten nog niet duidelijk is om welke het gaat. Zeker is dat het noodplan gestolen is, samen met details over de jaarlijkse gezamenlijke militaire oefeningen van Amerika en Zuid-Korea en informatie over militaire installaties en elektriciteitscentrales.     

Een woordvoerder van het leger weigerde het bericht te bevestigen of te ontkennen, wegens het defensiegeheim. 

Volgens Zuid-Korea heeft zijn noorderbuur een team van zo'n 6.800 hackers in dienst. Dat wordt ervan beschuldigd grootschalige cyberaanvallen te hebben gepleegd, onder meer in 2014 tegen Sony Pictures. Pyongyang ontkent achter de cyberaanvallen ze zitten en beschuldigt Zuid-Korea ervan de feiten te vervalsen.  

Meest gelezen