AFP or licensors

Ook stakingen in Frankrijk: meer dan 5 miljoen ambtenaren protesteren tegen de regering

Niet alleen bij ons is er vandaag een actiedag tegen het beleid van de regeringen. Ook in Frankrijk is er sociale onrust. Ambtenaren, van zorgpersoneel tot onderwijzers, komen er vandaag op straat om te protesteren tegen wat zij de onaanvaardbare maatregelen van de regering noemen. 

Volgens de Franse vakbonden zijn er vandaag protestmarsen op 130 plaatsen over het hele land. In Parijs vertrekt om twee uur vanmiddag een grote betoging op de Place de la République. De acties zijn voelbaar in verschillende sectoren. Veel Franse scholen en crèches blijven vandaag dicht, net zoals de openbare diensten. Een minimumdienstverlening is er lang niet overal.

Door de staking in Frankrijk is er ook hinder bij de luchtvaart. Bijna een derde van de geplande vluchten is vandaag geschrapt. Dat kan ook gevolgen hebben voor enkele vluchten in ons land. 

Het vakbondsprotest in Frankrijk draait rond een aantal maatregelen van de Franse regering. 120.000 banen zouden de komende 5 jaar verwijnen in de publieke sector. Compensaties worden bevroren en er wordt gesleuteld aan het statuut van het overheidspersoneel. 

Op 16 oktober is er nieuw overleg tussen de vakbonden en de Franse regering. 

 

Meest gelezen