Oppositie niet onder de indruk van beleidsverklaring van Michel

De fractieleiders van de oppositie reageren sceptisch op de beleidsverklaring van premier Charles Michel (MR) in de Kamer. Te optimistisch en te weinig realistisch, was de teneur.

Kristof Calvo (Groen) vindt dat premier Michel in zijn toespraak vooral aandacht schonk "aan de plussen", maar "de minnen vergeet". Vandaar dat de speech volgens hem getuigde van naïef optimisme.  "Het klopt dat een aantal zaken goed loopt, maar de premier vergeet dat er ook verliezers zijn van het beleid." 

"We hoorden een opsomming van maatregelen die al bekend waren", zegt Meryame Kitir (SP.A), die niet onder de indruk lijkt van het sociaaleconomische bilan. Ze juicht elke job toe, maar merkt op dat de taxshift nog niet volledig gefinancierd is, dat de mensen een indexsprong hebben moeten slikken en dat de economische groei lager ligt dan het EU-gemiddelde. "Dat is niet echt om over te stoefen", vindt ze.

"Het begrotingsevenwicht zal niet voor deze legislatuur zijn en terwijl de premier het heeft over veiligheid, wordt het beleid van straffeloosheid voortgezet", luidt het oodeel van Barbara Pas (Vlaams Belang).

"Het was bijna een copy-paste van de verklaring van vorig jaar", aldus Cathérine Fonck (CDH). Ze laakt het verschil tussen het discours van de premier en de realiteit op het terrein. "Er zijn vreselijke en ongelijke vragen op het vlak van pensioenen, terwijl de strijd tegen zware financiële criminaliteit aan de aarzelende kant blijft."

"Er is de wereld van Charles Michel waar alles goed gaat en de jobs stabiel zijn, en de echte wereld waar de bevolking ziet dat 75 procent van de gecreërde jobs halftijds zijn", reageert Raoul Hedebouw (PVDA).

"We hebben vandaag een premier en een regering die aan minimale dienstverlening doen", aldus kersvers PS-fractieleider Ahmed laaouej. "Hij is niet op de hoogte van de verwachtingen van de bevolking en van de socio-economische uitdagingen." 

Meest gelezen