AFP or licensors

Oppositieleider Odinga trekt zich terug uit Keniaanse presidentsverkiezingen

De Keniaanse oppositieleider en voormalig eerste minister Raila Odinga heeft zich teruggetrokken uit de presidentsverkiezingen van 26 oktober. Hij heeft de kiescommissie ook opgeroepen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

De beslissing is in het belang van Kenia en een "win-winsituatie voor iedereen", stelde Odinga vandaag. Volgens de voorzitter van de National Super Alliance, een coalitie van centrum-linkse partijen, is het enkel door zijn terugtrekking dat er vrije en eerlijke verkiezingen zullen zijn in Kenia. Hij riep de kiescommissie ook op om nieuwe kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 28 oktober naar voor te schuiven.

Eerder had huidige president Uhuru Kenyatta de voormalige eerste minister opgeroepen om uit de race te stappen, zodat het land vooruit kan gaan. Kenyatta benadrukte vandaag tijdens een campagnebijeenkomst dat de verkiezingen zoals gepland zullen doorgaan.   

Kenyatta kwam als winnaar uit de bus bij de presidentsverkiezingen van 8 augustus. Zijn overwinning werd echter ongeldig verklaard door het Keniaanse Hooggerrechtshof, na een klacht van Odinga. Het was al de vierde keer dat die het resultaat van de presidentsverkiezingen aanvocht.