Emilio Morenatti

Roept Puigdemont straks de Catalaanse onafhankelijkheid uit?

De ogen van de wereld zijn momenteel gericht op Catalonië. Minister-president Carles Puigdemont geeft straks een officiële verklaring in het Catalaanse parlement. Mogelijk roept hij dan de onafhankelijkheid van Spanje uit. De verklaring is intussen wel met zeker een uur uitgesteld, wat erop zou kunnen wijzen dat men er nog niet uit is.

Tijdens het onafhankelijkheidsreferendum anderhalve week geleden heeft 90 procent van de opgedaagde stemgerechtigde Catalanen zich voor de onafhankelijkheid uitgesproken. Sindsdien heerst de vraag: zal de Catalaanse regering zich inderdaad eenzijdig afscheuren van Madrid?

De meeste Catalanen denken dat minister-president Puigdemont effectief de onafhankelijkheid zal uitroepen. Maar er zijn wel verschillende scenario's denkbaar. De Catalaanse leider kan meteen een volwaardige onafhankelijkheid in al zijn facetten uitroepen. Dat zal ongetwijfeld direct een heftige reactie van Madrid opleveren.

Maar Puigdemont zou ook de onafhankelijkheid kunnen uitroepen om die daarna meteen weer op te schorten. Dat zou dan opnieuw zuurstof moeten geven aan een eventuele dialoog met het centrale Spaanse gezag, al zal Madrid ook op die optie allicht heel negatief reageren. Uitstel van onafhankelijkheid is een derde mogelijkheid, maar dat zal dan niet gesmaakt worden door de achterban van Puigdemont.

Een laatste scenario waarover wordt gespeculeerd, is dat de Catalaanse regering regionale verkiezingen in Catalonië uitschrijft. Die verkiezingen zouden dan moeten fungeren als een "legaal referendum" over onafhankelijkheid. Het referendum van 1 oktober werd namelijk door het Spaanse Grondwettelijk Hof als ongrondwettelijk beschouwd. 

Vertraging

Intussen is duidelijk dat de verklaring van Puigdemont uitgesteld is, zeker met een uur. Puigdemont zou op dit moment nog overleg plegen met de vice-minister-president van Catalonië. De parlementsleden hebben het halfrond intussen ook al verlaten.

Meest gelezen