Fotocollectie Belgisch koningshuis

Veiling van foto's van de koninklijke familie brengt meer op dan verwacht

De openbare verkoop bij veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel bracht meer op dan verwacht, maar nu ook niet zo veel meer, 200 tot 500 euro boven de geschatte waarde. Tweeduizend euro dus voor 3.245 originele kiekjes, in erg goede staat, verzameld in stevige portefeuilles. Bijna 40 eurocent per foto. 

De nieuwe eigenaar van de foto's deed zijn bod via de telefoon en blijft anoniem. De beelden bestrijken een periode van drie decennia, van begin jaren 30 tot 1963. Ook de vorige eigenaar-verkoper is onbekend.  De foto's zijn gemaakt door een hoffotograaf die zijn vak duidelijk kende. Iemand uit de directe omgeving van het koningshuis moet de  collectie in de jaren 60 hebben samengesprokkeld. Mogelijk gaat het om een medewerker van de persdienst van het paleis. De foto's, allemaal zwart-wit, zijn goed gedocumenteerd, met vermeldingen wie waar wanneer te zien valt. Een aantal beelden had nooit een gewone sterveling gezien. 

Arenberg Auctions

Meer dan de helft van de opnames toont koning Leopold III en koningin Astrid. Van Boudewijn en Fabiola zijn er 650 foto's. 110 afdrukkenn stellen Albert II en Paola voor. Zeven honderd foto's tonen feesten, begrafenissen, reizen, bezoeken en gezinsactiviteiten. De koper, allicht een monarchist pur sang, kan er veel plezier aan beleven.   

Fotocollectie Belgisch koningshuis

Meest gelezen