Michel: "Mensen mogen niet meer gegijzeld worden bij stakingen"

Premier Charles Michel (MR) heeft zijn beleidsverklaring in de Kamer afgesloten met een uithaal naar de staking van de ACOD in de openbare diensten. Hij heeft zo zijn twijfels bij de motieven van de stakers. Hij heeft aangekondigd dat de regering werk zal maken van een minimumdienstverlening.

"Ik wil iedereen die vandaag gaan werken is, bedanken", zei de premier in zijn beleidsverklaring. En hij voegde eraan toe werk te zullen maken van een minimumdienstverlening bij stakingen bij het openbaar vervoer.

"We zullen niet meer aanvaarden dat studenten en werknemers gegijzeld worden bij stakingen." En hij zei ook dat de prioriteit bij het openbaar vervoer bij de dienstverlening komt te liggen: "Veiligheid, stiptheid en properheid", en niet grote stationsgebouwen, "die tijd is voorbij".  

Video player inladen...

De premier vroeg zich voorts af waarom er vandaag gestaakt wordt.
"Eén vakbond heeft vandaag beslist om te staken. Is die staking relevant? Staken ze tegen meer koopkracht en meer jobs? Waarom staken ze?", vraagt de premier zich af. "Gewoon om de regering aan te vallen? De mensen die vandaag niet konden gaan werken, hebben daar geen boodschap aan."

"We blijven inzetten op het sociaal overleg, maar we zullen altijd het recht op werken blijven verdedigen", zei Michel. Hij kreeg applaus vanop de meerderheidsbanken.

Video player inladen...

Meest gelezen