belga

Wim Delvoye wil einde aan heksenjacht rond zijn kasteeldomein

Wim Delvoye verschijnt op 24 oktober hoogstpersoonlijk voor de correctionele rechtbank in Gent. Hij wil dat er een einde komt aan de al jaren aanslepende juridische strijd over zijn kasteeldomein De Bueren in Melle. Delvoye wil daar een beeldentuin uitbouwen, maar de agentschappen Natuur en Bos en Ruimtelijke Ordening liggen dwars.

De bedoeling van Wim Delvoye tien jaar geleden was om zijn toen verloederde domein De Bueren in Melle om te bouwen tot een sculpturenpark en om het beschermde kasteel in zijn originele staat te herstellen. Maar bepaalde vergunningen bleken niet in orde.  Rond 2010 goot Delvoye beton naast het kasteel, hij velde twintig bomen en verbreedde de walgracht over een lengte van 370 meter. De agentschappen Natuur en Bos en Ruimtelijke Ordening noemden dat inbreuken tegen het decreet ter bescherming van monumenten en dorpsgezichten.

Volgens Delvoye willen de agentschappen het geheel zelf - voor een peulschil - definitief verwerven. Naast het domein zouden de gemeente Melle en de provincie Oost-Vlaanderen een windmolenpark willen optrekken, in  agrarisch gebied. Dat kan dan wel, reageert Delvoye verbitterd. Een en ander leidde al tot pijnlijke ruzies tussen Delvoye en enkele controlerende ambtenaren en politie-agenten. Eerder dit jaar kreeg Delvoye opschorting van straf voor die feiten. Nu wil hij dat er ook achter de zaak over de bouw- en milieu-overtredingen een punt wordt gezet. 

Wim Delvoye is in 1965 geboren in Wervik; hij behoort tot onze internationaal bekendste kunstenaars, met zijn torens en voertuigen in Cortensstaal, zijn voetbaldoelen in glas-in-lood en zijn getatoeërde varkens. Al in de jaren 90 nam hij deel aan de Biënnale van Venetië en Documenta Kassel. In 2000 veroorzaakte hij opschudding met zijn Cloaca, een machine die het menselijke spijsverteringsstelsel nabootst. 

Dat illustreert hoe de financieel belanghebbende overheidsdiensten met twee maten werken!

Meest gelezen