© Wavebreak Media - creative.belgaimage.be

Wat is sexting? En hoe voorkom je dat er misbruik wordt gemaakt van naaktbeelden van jezelf?

Al enkele dagen circuleren naaktbeelden van bekende Vlamingen op sociale media. Hoe de beelden gelekt zijn, is niet helemaal duidelijk. Radiopresentator Peter Van de Veire riep vanmorgen in zijn programma op MNM mensen op om geen naaktfoto's van anderen te verspreiden zonder hun toestemming. Want de impact daarvan is zeer groot, ook voor de omgeving. Er is niks mis met naaktfoto's van jezelf naar iemand anders te sturen als je dat allebei wilt, maar hoe kan je misbruiken vermijden? Sexting.be geeft tips.

Het delen van seksueel getinte foto's of filmpjes van zichzelf is een normaal verschijnsel volgens Sexting.be. Jongeren hebben altijd al geëxperimenteerd en in deze tijd doen ze dat ook volop online en met sociale media. "Zolang je de grenzen van het aanvaardbaar seksueel gedrag respecteert, is er niets mis met elkaar sexy foto's of filmpjes te sturen", klinkt het.

Jongeren doen het ook massaal: uit cijfers van 2017 blijkt dat een kwart van de Vlaamse 14- tot 18-jarigen die toen het sociaal medium Snapchat gebruikten, al eens een naaktfoto versturen. 15 procent van de Vlaamse jongeren had zelf al eens iemand om een sexy foto gevraagd. 3,5 procent van de jongeren gaf aan dat hun huidige partner hen als eens onder druk heeft gezet om een sextingfoto te sturen.

"Sexting kan perfect wanneer iemand zonder daartoe te worden gedwongen, toestemt in het maken en uitwisselen van seksueel getinte beelden", klinkt het. "En deze beelden worden niet verder verspreid of online geplaatst." Als die beelden onder dwang worden gemaakt is er natuurlijk wél een probleem. Hetzelfde als die foto's of filmpjes verder zonder toestemming worden verspreid, maar hoe voorkom je dat?

Zet geen foto's online die niet iedereen mag zien

Toegegeven, het is een open deur intrappen, maar wie geen pikante foto's online plaatst of rondstuurt, zal ook geen slachtoffer worden van sexting-misbruik. Elk bericht dat je via het internet of sociale media verstuurt, kan ooit -ongewild- bij anderen terechtkomen. Stuur dus niet zomaar een sexy foto als iemand daarom vraagt. Zie je iemand anders een sexting-bericht verspreiden, spreek hen daarop aan.

Doe je toch aan sexting? Doe het dan veilig

Door aan sexting te doen zal je niet zwanger worden of geen soa overhouden, maar onderschat toch de schade niet die een ongewenst rondgestuurde naaktfoto kan doen. Als je zo'n foto maakt, maak jezelf dan onherkenbaar door bijvoorbeeld je gezicht niet in beeld te houden of je gezicht onherkenbaar te maken. Zorg er overigens ook voor dat de achtergrond van de foto niet duidelijk herkenbaar is.

Sexting doe je alleen vrijwillig. Doe het nooit onder druk of tegen een beloning. Doe het bovendien alleen met mensen die je in het echte leven ook kent en die je vertrouwt. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over het verwijderen van de beelden.

Verstuur alleen sexting-berichten als de ontvanger die ook wil krijgen. Niemand staat te springen om ongewenst een naaktfoto van jou te zien te krijgen. Doe het bij voorkeur ook alleen wanneer de ontvanger ook meedoet. Verstuur alleen sexting-berichten wanneer je jezelf er 100 procent goed bij voelt.

Wat als het toch foutloopt?

Wat als het toch foutloopt, die sexting-partner achteraf gezien niet zo betrouwbaar blijkt en zonder toestemming pikante beelden van jou verspreidt? Hou dan in eerste instantie het hoofd koel en contacteer hem of haar: vraag de dader om onmiddellijk met de verspreiding te stoppen. Vraag ook naar wie ze de beelden nog hebben verstuurd. Vraag ook hen om de verspreiding te stoppen.

Ga zelf op zoek naar de foto's op het internet of op sociale media. Ontdek je zo'n foto? Contacteer dan de aanbieder van de website of het sociaal medium om die beelden offline te halen. Vraag hulp van anderen: overwin schaamte en vraag hulp aan ouders, opvoeders of hulporganisaties. Wees wel discreet, want de kans bestaat dat het nieuws over sexting zich zal verspreiden.

Meer info

Meest gelezen