"Ik ben geen geweldige fotograaf? Oké, dan voeg ik iets extra's toe"

Het zijn intussen graag geziene kunstwerkjes op Instagram, de foto’s van de Britse fotograaf Rich McCor die eigen papieren creaties aan toeristische trekpleisters toevoegt. Met meer dan 300.000 volgers op Instagram en recent een boek in de winkelrekken gaf de 28-jarige McCor zopas uitleg over zijn passie, die ruim 2 jaar geleden concreet vorm kreeg. Een passie die hij zelf omschrijft als "een plaats waar fotografie en kunst samenkomen".

Rich McCor (zie foto onderaan bericht) op het YouTube-interviewprogramma Traverse Talks: "De reden waarom mijn account 'Paperboyo' heet, is omdat de naam die ik aanvankelijk voor mijn creaties wilde, namelijk 'Paperboy', al door iemand anders geclaimd was.'

"Men denkt dat een idee zomaar in mijn hoofd opkomt. Maar ik sta soms urenlang naar een gebouw te kijken, voor ik ook maar een idee krijg, dat ik dan ook nog eens moet kunnen toepassen. Ik bestudeer zo’n gebouw, lees er veel over. Dat is het on-sexy gedeelte van mijn job, terwijl mensen alleen maar het resultaat zien."

"Wanneer je de wereld afreist, moet je veel op voorhand voorbereid hebben. Het is niet zo dat je nog eens even terug kan gaan om bijvoorbeeld een gebouw vanuit een andere hoek te fotograferen. Soms staat er ook een boom in de weg, waar je geen rekening mee gehouden had. Of zijn er te veel toeristen op het moment dat je de juiste foto wil nemen. Daarom is het nodig meer ideeën op voorhand te hebben, want een deel ervan blijken toch uiteindelijk niet realiseerbaar."

"Mijn passie is eigenlijk gegroeid vanuit een zekere frustratie. Op een bepaald moment begon ik me te vergelijken met andere professionele fotografen. Ik probeerde dan exact dezelfde foto te nemen, toch lukte me dat niet. Die van mij waren altijd slechter. Als ik dan toch geen geweldige fotograaf kan worden, waarom dan niets extra’s toevoegen? Dat werden dan papieren knutselwerkjes. Mijn eerste bekende werkstuk werd de horlogeband op de Big Ben."

"Toen mijn foto’s viraal gingen, raakte ik wel enigszins van slag. Omdat je ego het van je kan overnemen en je op je lauweren gaat rusten. Maar een paar weken later, als de media weer iemand anders gevonden hebben, dan heb je zoiets van: "Oei, was het maar dat? Heeft me dat echt niet meer opgeleverd?" Op zo’n moment moet je je weer ten volle op je passie storten."

"Niet alleen is het de bedoeling dat een idee erg snel vorm krijgt, maar ook dat het moet opvallen. Zeker op een Instagram-account, waar mensen zo snel scrollen dat men er anders voorbij is, nog voor men het gezien heeft."

"Ik maak natuurlijk meer foto’s dan ik op Instagram publiceer. Ik moet mezelf toelaten om fouten te maken. Want juist uit die fouten leer ik weer om een andere, betere invalshoek te vinden."

Meest gelezen