"Meisjes voelen zich ook in België gediscrimineerd"

Meisjes voelen zich ook in ons land gediscrimineerd. Dat blijkt uit een opiniepeiling bij Belgische meisjes en jongens tussen 15 en 24 jaar, die Plan International samen met onderzoeksbureau Dedicated organiseerde bij een staal van ongeveer 500 Belgische jongeren. Wat oplossingen voor het probleem betreft, pleiten de ondervraagde jongeren voor meer lessen op school over gelijke kansen voor meisjes en jongens.

Plan International België werkt al jaren aan een betere toekomst voor meisjes in ontwikkelingslanden. Kindhuwelijken, tienerzwangerschappen, genitale verminking, geen toegang tot onderwijs: de uitdagingen zijn enorm. Maar volgens de ngo moet er ook in België iets veranderen. Dat blijkt uit een enquête die Plan International in ons land liet uitvoeren.

Jongens en meisjes zijn het erover eens dat vooral meisjes te maken krijgen met intimidatie op straat. Een op de vier meisjes wordt "vaak" of "zeer vaak" nagefloten of nageroepen. Bijna een op de zeven meisjes (13 procent) zegt zelfs "vaak" of "zeer vaak" te worden geconfronteerd met ongewenste aanrakingen op openbare plaatsen. Alleen uitgaan 's avonds is geen optie voor twee op de drie meisjes. Onder de jongens is dat voor een op de drie het geval. Ook huishoudelijke taken worden nog niet gelijk verdeeld. Zesentachtig procent van de bevraagde jongeren zegt dat meisjes vaker de was doen en strijken, 74 procent zegt dat meisjes vaker poetsen en 56 procent zegt dat meisjes vaker de vaat doen.

 Een studierichting kiezen is blijkbaar ook niet hetzelfde voor meisjes als voor jongens. 

 Een studierichting kiezen is blijkbaar ook niet hetzelfde voor meisjes als voor jongens. Veertien procent van de jongens en 22 procent van de meisjes ondervinden tijdens hun schoolcarrière druk om een bepaalde richting te kiezen omdat ze een jongen of een meisje zijn. Bij jongens komt die invloed in de eerste plaats van hun vader (46 procent, bij meisjes 30 procent). Meisjes worden vooral beïnvloed door iemand uit de schoolomgeving (51 procent, bij jongens 28 procent). Meisjes zijn zich meer bewust van discriminatie van meisjes op de arbeidsmarkt dan jongens. Een op de drie meisjes zet die vorm van discriminatie in haar top drie, ten opzichte van een op de zes jongens.  

Tess Vanacker neemt leiding kabinet over van minister De Croo

 Ngo Plan International heeft wereldwijd "takeovers" gepland. Daarbij nemen meisjes de plaats in van invloedrijke professionals in verschillende sectoren. Vandaag is het niet Alexander De Croo, vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post die de beleidsvergadering van zijn kabinet leidt, maar wel Tess Vanacker, een meisje van 22 jaar.  

"Meisjes krijgen nog lang niet dezelfde kansen als jongens. Met onze actie willen we tonen dat ze nochtans evenveel in hun mars hebben", zegt Tiffany Van Eeckhoudt (19). Zij neemt het roer over van Koen De Brabander, secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, een traditioneel mannenbastion.

 Ook in de mediasector zijn er takeovers, want niet programmadirecteurs Ricus Jansegers en Davy Parmentier beslissen over de programma's van VTM, maar wel Alice Elliott (19). Rector van de Universiteit Antwerpen Herman Van Goethem staat zijn stoel af aan Mayada Srouji (23), en Niesje Vanduffel (16) is woensdagavond gastvrouw in de "Gert Late Night Show". Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders staat eveneens voor een tijdje zijn stoel af.

"Met meer dan 500 takeovers willen we meisjes van over de hele wereld de boodschap geven dat ook zij leiderschapsrollen mogen ambiëren. Tegelijk willen we iedereen overtuigen van de capaciteiten van meisjes en vragen om komaf te maken met clichés en vooroordelen", zegt Tess Vanacker, jongerenactiviste van Plan International. "Als iedereen dat doet, dan zullen er misschien ooit meer landen door een vrouw worden geleid dan 17 op 193. En wie weet zullen vrouwen in België in exact dezelfde functie dan evenveel verdienen als mannen, en niet 6,5 procent minder zoals nu."

Meest gelezen