© Clickalps SRLs - creative.belgaimage.be

"The Kingsroad" uit "Game of thrones" weldra verboden voor verkeer

Noord-Ierland bant alle gemotoriseerde voertuigen uit Bregagh Road. Dat meldt de BBC. De weg komt voor in een scène in "Game of thrones" en lokt sindsdien massa's toeristen. De volkstoeloop dreigt de eeuwenoude beuken in de berm te beschadigen.

Heel even maar is Bregagh Road als de zogenoemde "Kingsroad" te zien in "Game of thrones" in een slotscène van een van de afleveringen. Toch is dat voldoende voor honderden fans van de populaire fantasyserie om een bezoekje aan de landelijke weg in Noord-Ierland te brengen. Dat zullen ze vanaf 30 oktober te voet moeten doen want de Britse deelstaat verbiedt vanaf die dag alle gemotoriseerde voertuigen op delen van de weg.

Met de maatregel wil Noord-Ierland de majestueuze beukenrijen langs de beide zijden van Bregagh Road beschermen. Die lijden zwaar onder de massale belangstelling van fans van "Game of thrones" en dreigen te bezwijken. Vooral hun wortels zijn in gevaar.

De lokale bevolking kent de beuken als de zogenoemde Dark Hedges. Ze zijn meer dan 200 jaar geleden door de familie Stuart aangeplant die de weg naar hun landgoed luister wou bijzetten. Alles samen plaatste de familie zowat 150 beuken. Vandaag staan ongeveer 100 bomen nog rechtop.

Wie het verbod aan haar of zijn laars lapt, riskeert een boete van 1.000 pond (1.115 euro). Landbouwvoertuigen en hulpdiensten mogen de weg wel nog op.