Copyright: www.bridgemanimages.com

Elke dag moeten wereldwijd 20.000 jonge meisjes in het huwelijk stappen

Wereldwijd trouwen er elke dag 20 000 meisjes op zeer jonge leeftijd. Dat staat in een nieuw rapport van de Wereldbank en de ngo Save the Children. 

Ook in landen waar het verboden is bij wet, worden er nog kinderen uitgehuwelijkt. In Centraal- en West-Afrika stappen jaarlijks 1,7 miljoen kindbruidjes in een huwelijk. Wereldwijd gaat het in totaal om 15 miljoen meisjes per jaar.  Ze komen in een zeer kwetsbare positie terecht. Vaak stoppen ze met school en worden ze zwanger, ook al is hun lichaam daar nog niet klaar voor. De kans op ernstige medische complicaties, zowel bij moeder als kind, is groot. Ook staan ze meer bloot aan huishoudelijk en seksueel geweld. Het is vandaag Internationale Meisjesdag en daarom vragen de Wereldbank en ngo Save the Children aandacht voor meisjes in zeer kwetsbare posities. 

Armoede is de voornaamste drijfveer voor ouders om hun dochter zo jong uit te huwelijken. Het is een mond minder om te voeden en in Afrika krijgen ze vaak ook een bruidschat in ruil. In sommige gemeenschappen willen ze het meisje ook "beschermen" tegen voorhuwelijkse seks.

"Wetten die kindhuwelijken verbieden zijn een stap in de goede richting", zegt ngo Save the Children "daarnaast moet er ook actief ingezet worden op meer gerichte informatie, om een gedragswijziging te forceren in de traditionele gemeenschappen."

Meest gelezen