Belgische zonnewagen schuift 2 plaatsen op en start morgen in 3e positie

De Punch 2, de Belgische zonnewagen, is vandaag geëindigd in de 3e positie. Het team van de KU Leuven deed vandaag een inhaalmanoeuvre en reed 2 racewagens voorbij: die van Japan en die van de Nederlandse universiteit Twente. Morgenmiddag weten we wie de World Solar Challenge 2017 zal winnen. En dat belooft nog een spannende race te worden.

Op de voorlaatste dag van de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor racewagens op zonne-energie in Australië, is het Belgische team erin geslaagd om 2 plaatsen op te schuiven. “De afgelopen dagen hebben we rustiger gereden door het weer. Hierdoor hadden we vandaag nog veel energie en hebben we sneller kunnen rijden”, zegt Pieter Galle van het Solar Team. Met morgen nog 589 kilometer voor de boeg zit de vijfdaagse race van 3.000 kilometer er bijna op. 

De zonnewagen van de universiteit van Delft rijdt nog steeds op kop. Het Nederlandse team vertrekt morgen met een voorsprong van bijna 100 kilometer. Het wordt dus zeer moeilijk om nog goud te halen voor de Belgen. De nummer 2, het Amerikaanse team van de universiteit van Michigan start morgen met slechts honderd meter voorsprong. Een zilveren medaille zit er dus wel nog in. Maar alles blijft nog mogelijk. De teams van Tokio en Twente zitten maar enkele kilometers achter.

Platte band

Even dreigde het spannend te worden vandaag toen de piloot merkte dat de Punch 2 met een platte band reed. "We hebben gelukkig goed geoefend op het vervangen van een band", zegt Laurens De Meyer van het Belgische team. "We hebben de band vervangen op amper 5 minuten."

Morgen start de laatste rit van de tweejaarlijkse World Solar Challenge. Aankomst is in Adelaide, in het zuiden van Australië.

Foto van het moment waarop de Belgische Punch 2 de zonnewagen van Japan (links op de foto) inhaalt

Meest gelezen