Bourgeois: "Puigdemont heeft als staatsman gehandeld"  

Volgens de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois stond zijn Catalaanse evenknie Carles Puigdemont voor een verscheurende keuze, maar heeft hij gisteren als een staatsman gehandeld. "Hij heeft de Spanjaarden de hand gereikt, en ik hoop dat Rajoy daar op dezelfde manier op antwoordt", stelde Bourgeois in "De ochtend". Zelf heeft hij de Europese Unie en Verenigde Naties opgeroepen tot bemiddeling. 

Geert Bourgeois was naar eigen zeggen niet verrast over de toespraak van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont gisteren. "Hij bleef pal achter de uitslag van het referendum staan en herhaalde dat de Catalanen een onafhankelijke staat willen. Maar tegelijk koos Puigdemont voor een stap-voor-stapstrategie en riep hij op tot dialoog. Dat vond ik het belangrijkste", aldus Bourgeois.

Bemiddeling

Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) stelde eerder in "De ochtend" dat de Europese Unie enkel kan bemiddelen als ook Spanje daar expliciet om vraagt. Daar gaat Bourgeois mee akkoord: "Je kan niet gaan bemiddelen als beide partijen dat niet willen." Zelf heeft Bourgeois van meet af aan opgeroepen tot bemiddeling, omdat de bilaterale contacten op dit moment onmogelijk zijn, stelt hij. "Beide partijen kunnen niet zomaar aan tafel gaan zitten, het water is veel te diep. Ik denk dat er bemiddeling moet komen."

Ik heb de EU en VN gevraagd om bemiddeling te faciliteren.

De Vlaamse regering heeft voorlopig geen officieel standpunt ingenomen over de Catalaanse kwestie, maar wel opgeroepen tot bemiddeling. Het Vlaams Parlement heeft de minister-president ook gevraagd om daartoe het initiatief te nemen, wat hij ook heeft gedaan. "Ik heb de Europese Unie en de Verenigde Naties daarvoor aangeschreven", aldus Bourgeois, "met de vraag om bemiddeling te faciliteren, en als daarover een akkoord is ook effectief te bemiddelen." 

Europees lidmaatschap

In haar visietekst over de toekomst van de Europese Unie stelt de Vlaamse regering dat deelstaten die na een wettig en democratisch proces onafhankelijk zijn geworden, op een vereenvoudigde manier lid moeten kunnen worden van de EU. Volgens Bourgeois is het niet nodig om opnieuw zware toetredingsonderhandelingen voeren, aangezien Catalonië reeds voldoet aan het acquis communautaire, de wetgeving van de Europese Unie. 

"Maar daarover neemt de EU tot nu toe een ander standpunt in, wat de zaken natuurlijk enorm bemoeilijkt", aldus Bourgeois. De Europese Commissie heeft namelijk gewaarschuwd dat als Catalonië zich afscheidt van de rest van Spanje, de nieuwe staat automatisch buiten de Europese Unie valt en een nieuw verzoek tot lidmaatschap zal moeten indienen, met mogelijk jarenlange onderhandelingen tot gevolg.

Meest gelezen