VANDERLEIALMEIDA

Braziliaanse krijgt belangrijke prijs voor milieu- en mensenrechten­activisme

De Braziliaanse Antonia Melo kreeg een belangrijke award voor haar strijd tegen de Belo Monte-dam in het Braziliaanse regenwoud. Deze dam zou niet enkel onherstelbare milieuschade aanrichten maar de inheemse bevolking ook verplichten hun land en traditionele levenswijze te verlaten.  

De Braziliaanse Antonia Melo is bekroond met de Alexander Soros Foundation Award for Environmental and Human Rights Activism. Die prijs wordt op jaarlijkse basis gegeven aan activisten die zich verzetten tegen vervuilende megaprojecten die de mensenrechten schenden. 

Antonia Melo, nu 63 jaar oud, verzet zich al meer dan 20 jaar tegen de bouw van Belo Monte, een gigantische hydro-elektische dam op de rivier de Xingu in het Braziliaanse Amazonewoud. De dam werd al voor een deel gebouwd en heeft de rivier dan ook al sterk vervuild. Als de dam afgewerkt zou worden, zou een enorm gebied onder water komen te staan. Dat zou niet alleen onherstelbare milieuschade veroorzaken, de inheemse bewoners van het gebied zouden ook hun eeuwenoude woonplaats moeten verlaten en hun traditionele manier van leven verliezen. De bewoners van het gebied verzetten zich dan ook sterk tegen de bouw van Belo Monte, met Antonia Melo op kop. 

Maar dat gebeurt niet zonder slag of stoot. Momenteel zijn al zo'n 40.000 mensen gedwongen het gebied te verlaten, vaak met gebruik van geweld. Toch lijken de activisten terrein te winnen. Onlangs wonnen ze enkele rechtszaken tegen Norte Energia, het staatsbedrijf dat de bouw van de dam controleert. Zo trok een federaal gerechtshof hun bouwvergunning voorlopig in omdat ze nog altijd geen adequate behuizing voorzien hebben voor de ontheemde bevolking. Het bedrijf ontkent deze beschuldigingen. 

Het aantal milieuproblematieken en landconflicten in Brazilië is opnieuw  toegenomen door politieke onrust, corruptieschandalen en de ergste recessie in jaren. De overheid probeert grote winsten te maken uit zwaar vervuilende en omstreden projecten zoals de Belo Monte-dam. De omvang van sociaal verzet in het land is even sterk gestegen, maar de autoriteiten bereiken vaak hun doel door milieuwetgevingen te versoepelen en mensenrechtenactivisten gewelddadig de mond te snoeren. Volgens het laatste rapport van de denktank Global Witness is Brazilië dan ook het dodelijkste land voor milieuactivisten. 

Meest gelezen