Chris Dusauchoit over Olmense Zoo: “Liever welpje op de arm dan welpje bij de moeder”

Chris Dusauchoit is een notoir dierenliefhebber en is ook als televisiemaker met het programma “Dieren in nesten” met dieren bezig. Hij trekt wel vaker aan de alarmbel als het over dierenwelzijn gaat. Hij heeft zelf nog gefilmd in de Olmense Zoo: “Dat was onder lichte dwang in mijn begindagen bij de televisie. Later, toen ik het programma steviger in handen kreeg, was een van de voorwaarden: daar filmen wij niet meer. Er gebeuren daar dingen die het daglicht niet mogen zien."

“Googel de woorden ‘Olmense Zoo’ en ‘verstoten’”, zegt Dusauchoit, “en je komt elk jaar één of twee verhalen tegen van leeuwinnen of tijgerinnen of panters die hun welp hebben verstoten. Zoiets kan wel eens gebeuren, maar in de Olmense Zoo gebeurde het systematisch. Het had ermee te maken dat de welpen te vroeg werden weggehaald bij de moeder. Die kon dan sneller opnieuw zwanger worden, want ze geeft dan geen melk meer en wordt opnieuw krols.”

Er is nog een reden om die welpen te vroeg bij de moeder weg te halen, zegt Dusauchoit, al heeft hij daar geen bewijzen voor: “Ik heb het vaak gehoord maar ik kan het niet bewijzen, maar als je die welp vroeg wegneemt, dan kun je na sluitingstijd van de zoo foto’s laten nemen van iemand met een welp op de arm.”

Foute kweekmethodes

De Olmense Zoo hield er volgens Dusauchoit ook foute kweekmethodes op na: “Wat ze systematisch deden was kweken met wat ik zou noemen waardeloze dieren, bijvoorbeeld witte leeuwen en witte tijgers. Dat zijn aberraties van de natuur, die moet je niet kweken. Dat is quatsch ! Maar de pers trapte daar elke keer weer in. En er kwam altijd weer veel volk op af. Die zoo is in de eerste plaats een commerciële instelling die erop gericht is zoveel mogelijk volk over de vloer te krijgen."

"Andere dierentuinen bewaren het genetisch materiaal van dieren om inteelt te voorkomen en ze beschermen de originele habitat, want waar moeten die gekweekte leeuwen en tijgers anders naartoe? Maar heeft de Olmense Zoo ooit één bedreigde diersoort terug in zijn habitat geplaatst? Ik zou dat weleens willen weten want ik vind er nergens iets van terug.”

De Olmense Zoo kan nog in beroep gaan tegen de intrekking van zijn vergunning.

Meest gelezen