Een op de drie zesjarigen heeft gaatjes in tanden: beter poetsen blijft nodig

Bijna een derde van de zesjarigen heeft in 2016 minstens één gaatje in zijn tanden moeten laten vullen bij de tandarts. Dat blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteiten. Het gaat dan om de zesjarigen die in 2016 minstens een keer naar de tandarts geweest zijn, en dat is zowat de helft van het totaal. Om iets te doen aan de situatie, verspreidt de CM een boekje met tips, dat meteen ook het tandenpoetsen leuk moet maken.  

De belangrijkste oorzaak van de gaatjes in de tanden is een gebrek aan tandhygiëne, zegt Kim Gaudeus, een experte gezondheidsbevordering bij de CM. Jonge kinderen poetsen hun tanden te weinig en dat heeft gevolgen. "Om gaatjes te voorkomen is tandenpoetsroutine heel belangrijk. Jonge kinderen moeten minstens twee keer per dag gedurende minstens twee minuten hun tanden poetsen", zegt Gaudeus. "Jammer genoeg vinden ze dat vaak niet leuk. Het tandenpoetsmoment bezorgt zowel kinderen als ouders stress, waardoor er automatisch minder gepoetst wordt."

Ook een bezoek aan de tandarts is bij jonge kinderen duidelijk niet populair. Van alle kinderen tussen twee en zes jaar oud belandt maar 54 procent in de tandartsstoel. "Nochtans is het aangeraden om twee keer per jaar op controle te gaan bij de tandarts. Hij controleert op gaatjes, plak en tandsteen. De tandarts geeft ook advies en grijpt zo nodig in", zegt Gaudeus.  

"De tweejaarlijkse controle starten vanaf twee jaar is niet alleen nuttig voor onderzoek, maar zorgt er ook voor dat het kind vertrouwd raakt met de tandarts en zijn omgeving", vult Jean-Paul Souffriau aan. Souffriau is de voorzitter van de Vlaamse Werkgroep voor Gezonde Tanden bij het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT).

Boekje

CM

Om jonge kinderen aan te zetten om hun tanden beter te poetsen, deelt de CM vanaf vandaag 30.000 "spoelboekjes" uit.  Dat zijn interactieve voorleesboekjes die ervoor moeten zorgen dat tanden poetsen leuk wordt.

De hoofdrol is weggelegd voor het Lanterfantje, een ietwat luie olifant die geen zin heeft om zijn tuintje water te geven. Het verhaaltje duurt ongeveer twee minuten, de ideale tijdsduur van een poetsbeurt. Als de kinderen hun tanden gepoetst hebben, mogen ze na het spoelen het water op het boekje spuwen. De tekeningen veranderen daardoor van kleur.

"Tanden poetsen wordt op die manier een aangename belevenis, zoals een verhaaltje voor het slapengaan", legt ontwikkelingspsycholoog Inge Glazemakers uit. "Het negatieve gevoel maakt plaats voor een positieve ervaring. Dat kan een kentering in het gedrag veroorzaken. Tanden poetsen draait rond routine. Iets leuks toevoegen zorgt ervoor dat een kind zelf zal vragen om zijn tanden te mogen poetsen. Op die manier creëren kinderen en ouders spelenderwijs een nieuw tandenpoetsritueel."

CM

Tips

Het boekje bevat ook een aantal tips om de tanden goed te poetsen. 

- Poets vanaf het eerste tandje, bij baby's kan men daarvoor een                  gaasje  of doekje gebruiken. Vanaf twee jaar laat men peuters best     zelf hun tanden poetsen voor de spiegel, tot de leeftijd van tien jaar     poetsen de ouders best de tanden nog eens na.

- Poets minstens twee maal per dag gedurende minstens twee     minuten, voor of na het ontbijt en voor het slapengaan.

- Bloedend tandvlees wijst op een ontsteking van het tandvlees. Het     wijst meestal op onvoldoende mondhygiëne en is dus geen reden om     niet te poetsen. Een bezoek aan de tandarts is meestal aangewezen     om een eventueel onderliggend probleem aan te pakken.

- Poets de tanden volgens een vast schema om geen plaatsen te     vergeten. Poets eerst de buitenkant, dan de binnenkant en     vervolgens de kauwvlakken van alle tanden met heen en weer     gaande bewegingen. Poets ten slotte de snijtanden - de voortanden -     met op en neer gaande bewegingen.

-Plaats de tandenborstel horizontaal met de haren schuin naar het     tandvlees. Zorg ervoor dat de borstel de tandvleesrand raakt, omdat     tandplak zich vooral daar, aan de tandhals, vastzet.

Meest gelezen