Video player inladen...

Gie Goris: "Geweld tegen Rohingya heeft niet met religie te maken, maar met grond en macht"

Volgens Gie Goris van MO*Magazine is de crisis met de Ronhingya-vluchtelingen niet zomaar terug te voeren tot een religieus conflict, maar is de situatie van de Rohingya in Myanmar nog veel erger. Het blijkt eigenlijk te gaan over een regime dat zich wil ontdoen van een welbepaalde bevolkingsgroep die ze als illegale migranten beschouwt.

"De regering in Myanmar is 50 jaar lang een militaiure dictatuur
geweest, en nu is dat een quasi-democratisch regime", zegt Goris in "Terzake". "Die regering zegt al zo’n 60 jaar dat de Rohingya eigenlijk illegale migranten zijn die niet een van de 135 erkende etnische groepen van Myanmar zijn." De Rohingya krijgen in Myanmar dus geen burgerrechten.

 

"Niet alle moslims in Myanmar worden op die manier vervolgd",  weet hij. "Er zijn ook moslims die geen Rohingya zijn en die gewoon burgerrechten hebben en in de samenleving opgenomen zijn."

Het religieuze aspect is er in tweede instantie bij gehaald. "Sinds de militaire dictatuur wat gelost is, is men erin geslaagd een volkswoede tegen de Rohingya te organiseren omdat ze moslim zijn." Die hetze is volgens Goris mee aangestuurd door boeddhistische monniken. 

Nochtans bestaat er vandaag een echte verzetsbeweging: het Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) waarvan wordt gezegd dat die gesteund wordt door Al Qaeda of IS. "Dat wordt gezegd", beaamt Gie Goris. "Er is niemand, geen enkel document of rapport dat ik heb gezien dat dit staaft. Er zijn verdenkingen." De leider van het ARSA is geboren in Pakistan en is in Saudi Arabië opgegroeid, maar heeft op een videoboodschap banden met IS of Al Qaeda ontkend, zegt Goris.

"Die voortdurende verwijzing naar internationaal terrorisme is
dodelijk voor de internationale solidariteit." Op die manier zijn de autoriteiten en het leger van Myanmar er volgens Gie Goris in geslaagd de Rohingya weg te houden van de hoofdpunten van de internationale agenda.

Meest gelezen