Groen en SP.A wellicht samen naar de kiezer in Antwerpen

De geruchten worden alsmaar hardnekkiger dat SP.A en Groen volgend jaar in een soort kartel deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De nieuwe lijst zou "Bondgenootschapslijst" gaan heten. Voorlopig worden die geruchten niet bevestigd, want beide partijen zitten daarover morgenavond nog samen.

 "Geen commentaar. We bevestigen noch ontkennen", luidt het steevast bij Groen en SP.A. "Morgenavond komen de kopstukken van Groen en SP.A bijeen en zij gaan alle voorstellen en namen bijeenleggen en bekijken hoever ze staan", legt Marc Van de Looverbosch uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. Maar uiteindelijk zullen het de leden van beide partijen zijn die zondag definitief de knoop doorhakken.

Hoe dan ook lijkt Wouter Van Besien, oud-partijvoorzitter van Groen, een certitude voor het lijsttrekerschap van de kartellijst. Op twee komt een wit konijn; in dat verband wordt de Mechelse politiecomissaris Jinnih Beels genoemd die het Antwerpse korps heeft verlaten omdat ze zich niet in het diversiteitsbeleid daar kon vinden. De derde plaats gaat wellicht naar kersvers SP.A-kopstuk Tom Meeus.

Echte zekerheid krijgen we dus pas zondag, nadat de partijleden hun zeg hebben mogen doen. Zowel bij de SP.A als bij Groen zijn er overigens kritische stemmen over een samengaan van beide partijen. Bij Groen moet bovendien twee derden van de partijleden hun fiat geven.

Meest gelezen