Video player inladen...

Hoe zand in veel meer producten zit dan u denkt

Fediex, het verbond van Belgische ontginnings- en veredelingsbedrijven, viert zijn 75e verjaardag. Dat hun grondstoffen in veel bouwmaterialen zitten, is gekend. Maar de toepassingen gaan verder dan alleen de bouwsector.

De meeste bedrijven in de ontginningssector bevinden zich in het zuiden van het land. Het zijn hoofdzakelijk familiebedrijven. En ze bedienen alleen industriële klanten. Onbekend dus bij het grote publiek, dat er nochtans elke dag mee te maken heeft.

Van tablets tot tandpasta

Fediex telt een 60-tal leden die onder meer zand, steen, kalk en kalksteen ontginnen. Die grondstoffen komen terecht in uiteenlopende producten. Het meest gekend zijn toepassingen in de bouwindustrie: van glas, baksteen en beton tot tegels en keukenwerkbladen in natuursteen en andere  oppervlaktematerialen.

Naast de klassieke toepassingen vind je grondstoffen uit de ontginningsindustrie ook terug in verf en in tandpasta. Landbouwers gebruiken kalk om de zuurtegraad van de bodem te regelen. En voorts hebben ook fabrikanten van geneesmiddelen en schoonheidsproducten mineralen nodig. Een andere klant is de voedingsindustrie. Een ton suiker maken, bijvoorbeeld, vraagt 200 kg kalksteen.

De Belg verbruikt bijna 6,5 ton mineralen per jaar.

Mark Stulens, Fediex

Op het seminar dat Fediex deze week hield in Mol, stonden vooral de hoogtechnologische toepassingen centraal. Ook om tablets, touchscreens en smartphones te maken, zijn namelijk mineralen nodig. Hetzelfde geldt voor de productie van autoruiten, banden, motoren en spiegels.

Gaten in het landschap

Toch stoot de sector af en toe op weerstand. Veel omwonenden en natuurverenigingen zien liever geen ontginningsactiviteit. "Het duurt gemiddeld 10 jaar om een vergunning te krijgen", zegt Fediex-bestuurder Mark Stulens. Zijn organisatie doet er dan ook alles aan om goodwill te creëren. Bijvoorbeeld door oude sites om te vormen tot recreatie- en natuurgebied.

"We begrijpen dat veel mensen zich vragen stellen. Net daarom zetten we hard in op bewustmaking. Een punt waar geen discussie over bestaat, is dat we met zijn allen moeten overschakelen op groene stroom. Maar net dat toont aan hoe moeilijk de hele discussie is. Ook om zonnepanelen en windmolens te maken, zijn mineralen nodig."

Meest gelezen