Hoofdimam Grote Moskee Brussel reageert op rel met Francken: "Wélke signalen van radicalisering zijn er?"

Volgens Abdelhady Sewif, de hoofdimam van de Brusselse Grote Moskee, heeft Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geen enkel bewijs om hem staatsgevaarlijk te noemen en zijn verblijfsvergunning af te nemen. Dat zegt Sewif in een exclusief interview met Knack.

Francken wil Sewifs verblijfsvergunning niet verlengen omdat hij aanwijzingen zou hebben dat de man als salafist een extreme vorm van de islam zou prediken. Sewif, die al 13 jaar als imam actief is in ons land, reageert daar nu voor het eerst op. "In het document over mijn verblijfsvergunning wordt verwezen naar tekenen en uitspraken die misschien op mijn radicalisering kunnen wijzen. Wat is dat, "misschien"? Kan het nog vager? Ik weet niet wat er aan de hand is. Ik ken geen vijanden, en ik onderhoud goede relaties met moslims en niet-moslims", zegt hij in Knack.

Sewif roept Francken op om bewijzen op tafel te leggen. "Je kan al mijn preken nalezen op de website van het Islamitisch en Cultureel Centrum. Welke tekenen wijzen op radicalisering? Francken zegt dat hij "duidelijke signalen" heeft gekregen: van wie dan? Misschien moet hij die signalen eens goed onderzoeken. In een rechtsstaat moet je bewijzen hebben voor je beweringen. Ik heb volstrekt niets te maken met de salafistische stroming in de islam. Meer zelfs: ik geef altijd kritiek op radicale en salafistische ideeën, en ik bestrijd extemisme en radicalisme. Ik krijg zélf kritiek van salafisten omdat mijn baard niet lang genoeg is en mijn djellaba over mijn enkels valt."

Ik een salafist? Ik krijg zelf kritiek omdat mijn baard niet lang genoeg is en mijn djellaba over mijn enkels valt.

Bij welke islamitische stroming Sewif zich dan wel inschrijft, laat hij in het midden. "Ik hoor niet bij een stroming, ideologie of strekking. In al-Azhar (een van de oudste universiteiten ter wereld met een belangrijke faculteit theologie in Caïro, die Sewif heeft afgevaardigd, nvdr) volgen we de shafistische rechtsschool, een van de vier stoelen binnen de soennitische islam. (...) Sinds de aanslagen op het Franse tijdschrift Charlie Hebdo bid ik elke vrijdag voor alle inwoners van dit land, en smeek ik dat God hen bijstaat."

Ook de uitspraak dat Sewif het kalifaat ter sprake zou brengen in zijn preken, weerlegt hij. "Ik heb nooit opgeroepen om te gaan strijden voor het kalifaat. Nooit. Wanneer ik over de Syrische kwestie sprak, heb ik de moslims altijd duidelijk gemaakt dat dit een politiek probleem is. Iedereen weet dat ik IS en andere radicale groepen sterk bekritiseer. (...) Beluister mijn preken: ze gaan over respect, verdraagzaamheid, barmhartigheid, normen en waarden én over de wettelijke rechten en plichten die we als moslims in dit land hebben."

Sewif vecht de intrekking van zijn verblijfsvergunning aan. Hij is een beroepsprocedure gestart bij de Raad voor Vreemdelingebetwistingen.

Meest gelezen