Video player inladen...

"Ik ben mijn baby verloren in het water": VRT NWS ging langs bij gevluchte Rohingya in Bangladesh

"Een zee van mensen, de schaal is niet te overzien", zo omschrijft "Terzake"-journalist Thomas De Graeve de situatie in Bangladesh. Sinds eind augustus zijn meer dan een half miljoen Rohingya gevlucht uit Myanmar naar buurland Bangladesh.

Meer dan 515.000 Rohingya zijn sinds augustus aangekomen in Bangladesh, op de vlucht voor de vervolgingen in Myanmar. De etnische minderheid, voornamelijk moslims, is niet officieel erkend als bevolkingsgroep in Myanmar en wordt vervolgd door de boeddhistische meerderheid. Een situatie die al jaren aansleept.

In buurland Bangladesh komen ook nu nog altijd Rohingya-vluchtelingen aan. Maar de situatie in de vluchtelingenkampen is schrijnend, dat stelde Thomas De Graeve ter plaatse vast. En ook de hygiëne wordt stilaan een probleem, hulporganisaties vrezen voor een uitbraak van cholera.

Ellendige omstandigheden

"Een week geleden zaten heel veel Rohingya-vluchtelingen nog overal langs de weg", vertelt Thomas De Graeve vanuit Bangladesh, "de overheid heeft nu iedereen verzameld en in kampen ondergebracht. Wanneer je die kampen nadert, zie je hoe groot deze crisis is".

Vluchtelingenkamp in Balukhali
VRT - Thomas De Graeve

Eén van de grootste kampen is Kutupalong. "Het is een zee van mensen en tentjes", volgens Thomas De Graeve, "stevig zijn de tenten niet, ze bestaan uit bamboe en zeilen". Door ellendige omstandigheden en het vochtige klimaat hebben veel vluchtelingen een longontsteking ontwikkeld.

Een uitgebreid verslag over de Rohingya-crisis, vanavond in Het Journaal op Eén en in Terzake op Canvas.

Meest gelezen