Jeroen Dijsselbloem verlaat Nederlandse politiek

"Mijn partij moet verder en heeft daarvoor negen kanonnen nodig. Ik ben nu tot de conclusie gekomen dat ik in deze rol, in deze fase, die vuurkracht niet heb." De huidige Nederlandse minister van Financiën was in een brief aan de Kamervoorzitster duidelijk: het is aan anderen om in de Tweede Kamer de PVDA er weer bovenop te helpen.

Bij de verkiezingen op 15 maart verloor de sociaaldemocratische PVDA zwaar. Ze hield nog 9 zetels over en koos voor de oppositie. Nu er een nieuw regeerakkoord is en binnenkort een nieuwe regering, maakte Dijsselbloem het nieuws bekend dat hij niet in zijn Kamerfractie zal gaan zetelen. Naar wat hij in een brief schrijft, heeft hij de moed niet om er 'vurig' voor te gaan en is dat net wat de PVDA wel nodig heeft.

Dijsselbloem was sinds 2012 minister van Financiën in Nederland en werd ook voorzitter van de Eurogroep, de raad van ministers van Financiën van de landen die de euro gebruiken. In die hoedanigheid liep hij vooral in de kijker door zijn harde opstelling tegenover Griekenland tijdens de crisis. Het leverde hem, ook in sociaaldemocratische kringen, heel wat kritiek op. 

Als voorzitter van de Eurogroep blijft Dijsselbloem wel nog aan tot het einde van zijn ambtsperiode, in januari 2018. Wat hij daarna gaat doen, blijft voorlopig geheim. Dijsselbloem is 51.

Meest gelezen