Laatste villa Picasso te koop

Morgen wordt de laatste woning van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso geveild. Hij woonde er samen met zijn gezin van 1961 tot zijn dood in 1973. De kustvilla "L'Antre du Minotaure" ligt in Mougins, vlakbij Cannes, en zou ondertussen 20 miljoen euro waard zijn.

Pablo Picasso, misschien wel de grootste kunstenaar van de 20ste eeuw, kocht de villa met zicht op de Middellandse zee in 1961. Na zijn dood in april 1973 bleef zijn vrouw Jacqueline Roque er wonen tot ze overleed in 1986. Haar dochter Catherine Hutin-Blay, geen kind dus van Picasso, verkocht het stulpje voor tien miljoen euro. 

Picasso kocht de villa met riante tuin van de Britse famile Guiness. Voor 1961 verbleef Winston Churchill er vaak. Op dit ogenblik is het onroerend goed de eigendom van een Nederlander. Die noemde het, verwijzend naar Picasso, "het oord van de minotaurus".  De minotaurus, half man half stier, was een favoriet thema van Picasso.  

Mention obligatoire ©Michel Sima/ Rue des Archives

De villa dateert uit de 18e eeuw en is in de loop der tijden zwaar gerestaureerd en uitgebreid. Het enige originele uit Picasso's tijd is het atelier incluis authentieke verfvlekken.  

Meest gelezen