Matt Damon ontkent dat hij wangedrag Harvey Weinstein in doofpot wou stoppen

Matt Damon heeft voor het eerst gereageerd op het bericht als zou hij in 2004 een lasterlijk artikel over Harvey Weinstein hebben tegengehouden. De acteur ontkent met klem dat hij toen seksueel misbruik heeft toegedekt.

"For the record: nooit ofte nooit zou ik proberen zo'n verhaal in de doofpot te stoppen. Dat zou ik gewoon nooit doen. Ik zou het voor niemand doen." Met die woorden reageert Matt Damon voor het eerst op de uitspraken van journalist Sharon Waxman die hem gisteren en nauwe schoentjes brachten.

Concreet beweerde Waxman dat ze in 2004 door Damon onder druk is gezet toen ze aan een artikel werkte over seksueel misbruik door Harvey Weinstein, de Amerikaanse producer die afgelopen weekend van zijn voetstuk is gevallen. Damon zou haar destijds op hebben opgebeld met de vraag niet over het misbruik te berichten.

Fabrizio Lombardo

Dat verhaal klopt niet, vertelt Damon vandaag aan Deadline. Hij geeft toe dat hij Waxman 13 jaar geleden heeft opgebeld, maar om een heel andere reden. Naar eigen zeggen had Weinstein hem gezegd dat Waxman in haar artikel ene Fabrizio Lombardo door het slijk zou halen. Hij was een medewerker van Weinstein in Italië met wie Damon al had samengewerkt.

"Ik heb haar ongeveer een minuut gesproken over de telefoon", zegt hij. "Mijn professionele ervaringen met Lombardo waren uitstekend en ik had geen enkel probleem om haar dat te zeggen. Niemand heeft me opgedragen dat te doen. Het gebeurt wel vaker dat we elkaar bijtreden en uiteindelijk heeft Waxman mijn uitspraken niet in haar artikel verwerkt."

Naar eigen zeggen was Damon niet op de hoogte dat Waxman in haar artikel ook over seksueel misbruik door Weinstein zou schrijven. "Over de rest van haar artikel wist ik helemaal niks", zegt hij.

"Ik heb het nooit gezien"

"Nog voor ik beroemd was, keurde ik dit gedrag ten stelligste af", gaat Damon voort. "Dit soort van seksuele jacht houdt me 's nachts wakker. We weten dat het voorkomt. Ik heb 5 of 6 films gemaakt samen met Harvey. Ik heb het nooit gezien."

"Veel actrices die hun verhaal hebben gedaan, zeggen dat iedereen het wist. Dat is niet waar. Dit type van seksuele jacht gebeurt achter gesloten deuren. Als ik ooit aanwezig was op een evenement waarop Harvey dit gedrag vertoonde en ik heb het niet gezien, dan spijt mij dat ten zeerste want ik zou het hebben tegengehouden."

"Voortaan zal ik mijn ogen nog beter openhouden voor dit soort gedrag. Want we weten dat het gebeurt. Ik voel me vreselijk voor deze vrouwen en het is geweldig dat ze de ongelooflijke moed hebben gevonden om nu een vuist te maken."

Waxman zei gisteren dat ook Russell Crowe haar in 2004 heeft opgebeld om haar artikel over Weinstein tegen te houden, maar daarover weet Damon niks, zo zegt hij. Crowe zelf heeft nog niet gereageerd.

Meest gelezen