Meisjes grijpen de macht op Wereldmeisjesdag

Vandaag is het Wereldmeisjesdag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor gelijke rechten voor meisjes. Plan International organiseert daarom “takeovers” waarbij meisjes de plek innemen van invloedrijke professionals in verschillende sectoren. Er vonden 500 takeovers plaats over de hele wereld, verdeeld over 60 landen. In ons land mag de 22-jarige Tess Vanacker de plaats innemen van minister van Ontwikkelingszaken Alexander De Croo en de 19 jarige Tiffany Van Eekhoudt nam vorige week al voor een dag de plaats in van Koen De Brabandere, secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

Plan International België streeft voor de gelijkheid van meisjes over de hele wereld. Ze richten zich vooral op meisjes tussen de 15 en 24 jaar.  “Dat zijn meisjes met een mening, maar ze krijgen spijtig genoeg niet altijd de kans om voor hun mening op te komen”, zegt Lies Ryckeboer van Plan International België. 

De reden van deze takeovers is omdat volgens Plan International er heel weinig vrouwen leidinggevende functies hebben. “We willen niet per se alle vrouwen leidinggevende functies bezorgen, maar voor ons is het wel belangrijk dat clichés en vooroordelen overboord worden gegooid. We willen iedereen ervan overtuigen dat meisjes ook de juiste capaciteiten hebben”, zegt Lies Ryckeboer nog.

Dat er ook in ons land niet gesproken kan worden van gendergelijkheid wordt duidelijk aangegeven door jongeren in een opiniepeiling die Plan International België uitvoerde in samenwerking met het onderzoeksbureau Dedicated. Aan 486 jongeren tussen 15 en 24 jaar uit heel België werd naar hun mening gevraagd.

Lees verder onder de afbeelding.

Oplossingen?

Er werd ook gepeild naar mogelijke oplossingen. De ondervraagde jongeren pleiten voor meer lessen op school over gelijke kansen voor meisjes en jongens. Ze vinden ook dat het arbeidsrecht moet verbeteren en dat de straffen die op verschillende vormen van discriminatie tegenover meisjes staan uitgevoerd moeten worden. Daarnaast rust volgens jongeren een grote verantwoordelijkheid op de media, van wie meer dan de helft vindt dat ze seksisme versterken.

“Meisjes hebben evenveel in hun mars als anderen”

Voor de takeovers in ons land werkte Plan International België samen met hun jongerenactivisten die zelf een leidinggevende functie uitkozen. 

Zo koos Tess Vanacker (22) om voor een dag de plaats in te nemen van minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) omdat ze geïnteresseerd is in politiek. “Ik ga vandaag een beleidsnota moeten bespreken samen met andere regeringsleiders. Het is ook de bedoeling dat ik mijn eigen input geef samen met Diana Delava, die de plaats inneemt van minister van Buitenlandse Zaken Didier Ryenders ”, zegt Vanacker. 

“Als jonge vrouw krijg ik zeer vaak op een subtiele of heel directe wijze te maken met seksisme. Ik besef echter heel goed dat ik het geluk heb om me te kunnen verzetten. Voor veel vrouwen zijn de gevolgen van zo’n verzet heel groot. Ik grijp daarom de kans om samen met Plan International mijn stem laten horen voor gendergelijkheid zodat andere meisjes, zowel in België als in andere landen, zich gesteund, gehoord en empowered voelen”, aldus Vanacker. 

Lees verder onder de afbeelding.

“Meisjes moeten zich niet laten doen door wat de maatschappij hen opdringt”

Tess Vanacker

Tess Vanacker hoopt dat ze met deze takeover iets kan losmaken bij mensen. “In de eerste plaats hebben meisjes en jonge vrouwen evenveel in hun mars als anderen en dat wil ik laten zien. Ten tweede wil ik ook aantonen dat meisjes mogen dromen en zich niet moeten laten doen door wat de maatschappij hen opdringt”, sluit Tess nog af.

“Nog veel werk aan de winkel”

De 19-jarige Tiffany Van Eeckhoudt kwam vier jaar geleden in contact met Plan International België. Op 2 oktober nam ze al de plaats in van Koen De Brabandere, de secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Ze zat het directiecomité voor en ging er in op een UEFA-seminarie over diversiteit en inclusie. Tiffany besprak er ook een nieuwe nota over vrouwenvoetbal. Samen met Red Flames-kapitein Aline Zeler bereidde ze een speech voor over gelijke kansen in het voetbal en ging ze nog in gesprek met Roberto Martínez die coach is van de Rode Duivels.

“Ik doe mee omdat ik wil aantonen dat meisjes evenveel potentieel hebben als jongens. Op het gebied van gelijkheid tussen man en vrouw is er nog veel werk aan de winkel. In vele landen is er zelfs geen sprake van gelijkheid en staat de vrouw altijd lager dan de man of is ze zelfs onbelangrijk in de samenleving. Daarom sta ik volledig achter de actie ‘girls takeover’, om daar samen verandering in te brengen” zegt Van Eeckhoudt. 

Aan het roer staan van de voetbalbond was voor Tiffany Van Eeckhoudt alvast een toffe ervaring. “De avond ervoor had ik enorm veel stress en kon ik amper slapen, maar de dag zelf was de spanning helemaal weg en heb ik me helemaal kunnen geven”, zegt Van Eeckhoudt nog.  

Video player inladen...

Meest gelezen