Video player inladen...

Michiel Vos: "Harvey Weinstein was de ongekroonde koning van Hollywood, het zinnebeeld van macht in Amerika"

De macht van Harvey Weinstein als producent in Hollywood was zo groot dat iedereen jarenlang uit angst bleef zwijgen over zijn wangedrag. Dat zegt correspondent in de VS Michiel Vos in "De afspraak".

Hoe komt het dat Harvey Weinstein vrouwen in Hollywood jarenlang ongestraft seksueel kon misbruiken zonder dat iemand iets zei of deed? Die vraag klinkt steeds luider nu het schandaal rond de gevallen filmproducent verder uitbreidt. Volgens Michiel Vos is de verklaring relatief eenvoudig: Weinstein was oppermachtig en hij waande zich onaantastbaar.

"Jonge aanstormende actrices willen graag een rol te pakken krijgen", zegt Vos vanavond in "De afspraak" op Canvas. "Weinstein had het geld, het script en het ticket naar roem. Daarom bleef iedereen zwijgen want iedereen was bang. Hij kon actrices maken of kraken. Als ze niet op zijn avances ingingen, werd hij woest en beloofde hij hen dat ze nooit nog in Hollywood zouden werken."

"Ik zag Weinstein in 2008 op een feest. De hele avond was hij aan het oreren, omring door een schare groupies. Achter hem balanceerden dunne vrouwen op hoge hakken. Iedereen kwam als het ware zijn ring kussen als was hij de paus. Eind augustus zag ik hem opnieuw op een feest. Ook toen had hij dezelfde bravoure. Hij was de ongekroonde koning van Hollywood, het zinnebeeld van macht in Amerika."

Rechts en links

Rechts Amerika spaart de kritiek op Hollywood intussen niet. "Voor velen is Hollywood hypocriet. In de ogen van Amerika is het een links bastion dat voortdurend alles op rechts veroordeelt. Maar als het over wangedrag van een van de eigen mensen gaat, dan zwijgt Hollywood."

Ook voor de politieke wereld heeft het schandaal rond Weinstein gevolgen, met name voor de Democraten. "Weinstein was jaren een grote donor voor de Clintons en Obama's van deze wereld, maar ook voor leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Moet links dat geld nu teruggeven?"

Meest gelezen