Nieuwe radio? Kies voor DAB+

Vanaf volgende dinsdag zijn alle VRT-radiozenders ook te ontvangen in DAB+, de nieuwe norm voor digitale radio. Alle zenders blijven de eerstkomende jaren te ontvangen via de FM-band. Maar wie de aankoop van een nieuw radiotoestel overweegt, kijkt best uit naar het DAB+-logo. 

Alle VRT-zenders (Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, MNM) en de extra digitale kanalen (MNM Hits, Klara Continuo, VRT NWS) zijn vanaf dinsdag 17 oktober beluisterbaar via DAB+. Daarmee zet de VRT een nieuwe stap in het digitale aanbod.

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting, of digitale radio via de ether. DAB+ is een sterk verbeterde versie van DAB en komt op dezelfde manier je radiotoestel binnen als FM, en ook gratis. DAB+ wordt in Europa gezien als de opvolger van FM, met een aantal belangrijke voordelen.

Betere ontvangst, blijft gratis

Het DAB+-signaal is veel sterker en dus veel minder storingsgevoelig dan FM, zodat je het zowat overal zonder ruis kan ontvangen.  Bovendien kan je je favoriete VRT-zender beluisteren in heel Vlaanderen op één en dezelfde frequentie. Omdat de technologie ruimte biedt voor extra zenders, krijgt elke regio van Radio 2 voortaan haar eigen DAB+-frequentie - en die zijn allemaal  in heel Vlaanderen te ontvangen. En samen met het signaal wordt ook extra informatie doorgestuurd: de titel en de uitvoerder van de plaat, of een foto van de hoes.

Via DAB+ is luisteren gratis, zonder de kosten van een internet- of kabelabonnement, en met de zekerheid dat alle radiozenders in elke situatie beluisterbaar blijven, wat momenteel via internet nog niet gegarandeerd kan worden op piekmomenten.

Vaarwel DAB

De VRT zond al digitaal uit, in DAB, zeg maar de eerste generatie digitale radio. Nu er een sterk verbeterd systeem beschikbaar is, maakt het oude DAB plaats voor het nieuwe DAB+. Dat kan wel gevolgen hebben voor je huidige digitale radiotoestel, thuis of in de auto.

Sommige toestellen zullen vragen om de lijst met beschikbare radiostations te vernieuwen. Je moet je toestel dan herprogrammeren. En wie voorkeurzenders of 'presets' had ingesteld op zijn toestel zal dat opnieuw moeten doen voor de zenders in DAB+. 

Oude DAB-toestellen

Heb je nog een ouder DAB-toestel? Dat kan mogelijk geen uitzendingen in DAB+ ontvangen. Maar vaak hebben DAB-toestellen ook FM aan boord, waardoor je ze kan blijven gebruiken. Toestellen die enkel en alleen DAB kunnen ontvangen, zullen vanaf 17 oktober in ons land geen signaal meer kunnen oppikken. Toch is het zinnig om de test te doen, want sommige producenten vermelden louter een DAB-logo, terwijl hun toestellen in werkelijkheid ook DAB+ kunnen ontvangen.

Wat met FM?

Voor alle duidelijkheid: VRT blijft de eerstkomende jaren haar aanbod ook via FM uitzenden, zolang er geen algemene digitale overschakeling is, zo staat het ook in de  lopende beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse overheid. Daarnaast zijn de VRT-radiozenders ook te beluisteren via digitale tv, via de websites van de merken of via de apps.

Meest gelezen