Video player inladen...

Olmense Zoo moet deuren sluiten: dieren zullen waarschijnlijk verhuizen  

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft de erkenning van de Olmense Zoo ingetrokken. In de dierentuin in Balen, in de provincie Antwerpen, werden er te veel inbreuken op het dierenwelzijn vastgesteld.  

De Olmense Zoo huisvest ongeveer 1.000 dieren waaronder olifanten, zebra's, leeuwen en apen. 250 diersoorten in totaal. Maar net op het vlak van die huisvesting loopt het vaak mis, zo blijkt. "Dieren worden in de dierentuin vaak ondergebracht in verblijven die slecht geventileerd zijn of niet goed schoongemaakt worden", zegt Weyts. "Bovendien zijn er ook dieren die in hun verblijf geen beschutting hebben tegen de regen."

De Olmense Zoo pakt op zijn website graag uit met de verscheidenheid en de hoeveelheid aan de dieren in het park, maar net dat dreigt de dierentuin nu fataal te worden. "Want er zitten inderdaad veel te veel dieren op te weinig plaats", voegt Weyts toe.

De problemen met de Olmense Zoo zijn eigenlijk al een tijdje aan de gang. "En we hebben dan ook verschillende trajecten voorgesteld om de situatie te verbeteren", zegt de minister nog, "maar die hebben nooit geleid tot een structurele oplossing. Daarom moet de dierentuin nu onmiddellijk de deuren sluiten. Het moet duidelijk zijn dat we dierenwelzijn ernstig nemen. Wie niet horen wil moet voelen."

Directie en burgemeester betreuren beslissing

De directie van de Olmense Zoo reageert intussen verslagen. "Ik schrik hier wel van", zegt Wim Verheyen, "want ik dacht dat we een goede verstand­houding hadden met de dienst Dierenwelzijn." Verheyen had vanochtend nog overleg met zijn personeelsleden. "We blijven natuurlijk de dieren hier verzorgen, maar voor de rest is het voor ons nog totaal onduidelijk wat we nu moeten doen." Hij overweegt intussen ook of de zoo in beroep zal gaan tegen de gedwongen sluiting. "We zullen sowieso juridische hulp zoeken."  

Ook de burgemeester van Balen, Johan Leysen (CD&V), vindt de beslissing van Weyts onbegrijpelijk. "De Olmense Zoo is natuurlijk een belangrijke attractie voor Balen, met 100.000 bezoekers per jaar is dat niet onbelangrijk voor het toerisme hier", zegt Leysen. Hij heeft respect voor het werk van de dienst Dierenwelzijn maar vindt de beslissing om de dierentuin meteen te sluiten toch streng. "Ik heb de indruk dat de dieren toch eerder een voorkeursbehandeling krijgen. Je moet  niet met een kanon op een mug beginnen te schieten."

Definitief is de sluiting nog niet. De vergunning is dan wel ingetrokken, maar de Olmense Zoo zelf kan daar nog tegen in beroep gaan. In theorie kan het ook dat de uitbaters aanpassingen doen en de zoo weer open kan, maar of dat voor hen praktisch haalbaar is, is nog maar de vraag. Ondertussen is er al wel een coördinator aangesteld die moet bekijken in welke andere dierentuinen of dierenasielen de dieren van de Olmense Zoo opgevangen kunnen worden.

Bij een definitieve sluiting zullen de dieren naar andere dierentuinen of opvangcentra gaan

"Als een dierentuin definitief gesloten wordt, worden de dieren inderdaad meestal aangeboden aan andere dierentuinen, of komen die zelf kijken welke dieren  het best in hun collectie passen", bevestigt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek.

"Uiteindelijk blijven er dan vaak oudere en minder interessante dieren over en die krijgen dan bij ons of bij collega's een opvangplaats. Het gebeurt zelden dat er bij een sluiting van een dierentuin dieren geëuthanaseerd worden, tenzij misschien heel zieke dieren." 

Meest gelezen