Productie Belgische matrassen grotendeels stopgezet door verontreinigd schuimproduct

Het rommelt momenteel in de matrassensector. Chemieconcern BASF heeft namelijk aangekondigd dat ze aan verschillende bedrijven een chemisch product hebben geleverd dat mogelijk verontreinigd is. Het gaat om een product dat nodig is om schuim voor matrassen of zitmeubels te maken. Concreet zou het product veel te hoge dosissen dichlorobenzeen bevatten. 

Gisteren werd duidelijk dat BASF, de grootste chemiereus ter wereld, het chemische product in kwestie ook aan Recticel geleverd heeft. Dat is een Belgisch bedrijf dat zelf schuim maakt en het levert aan andere matrasfabrikanten. Recticel heeft zijn productie ondertussen stop moeten zetten. En dat heeft een grote impact op een groot deel van de Belgische matrasfabrikanten. 

Toch hoopt het bedrijf zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen: “Naar verwachting zullen de gevolgen van dit kwaliteitsprobleem spoedig worden opgelost, waarbij de productie en leveringen al in de komende dagen geleidelijk zullen worden hervat. Klanten worden op de hoogte gesteld van de gemaakte vorderingen,” klinkt het bij Recticel. 

“Momenteel zijn er heel wat mensen die in ons land schuim produceren dus technisch werkloos", zegt Filip De Jaeger. Hij is adjunct-directeur bij Fedustria, de Belgische beroepsvereniging van matrassen- en meubelproducenten. Daar wordt de situatie momenteel op de voet gevolgd. Fedustria raadt bedrijven in de eerste plaats aan om de oorsprong van het geleverde schuim na te gaan bij hun toeleveranciers. Indien het mogelijk om verontreinigd schuim gaat, moet het in quarantaine geplaatst worden tot het onderzoekscentrum meer duidelijkheid brengt.

Fedustria benadrukt dat het op dit moment nog niet zeker is of er schadelijke dosissen dichlorobenzeen zijn aangetroffen. “Maar om alle risico’s uit te sluiten, hebben wij onze leden gevraagd om alvast de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen,” zegt Filip De Jaeger. 

Meest gelezen