Video player inladen...

Rajoy geeft Catalanen 5 dagen om standpunt over onafhankelijkheids­verklaring te verduidelijken

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont vijf dagen gegeven om zijn standpunt te verduidelijken over de onafhankelijkheids­verklaring van zijn regio. Bovendien heeft Rajoy alle aanbiedingen tot bemiddeling in het conflict afgewezen. Wel laat hij de deur open voor dialoog met de Catalanen, binnen het kader van de grondwet. 

Deze middag heeft de Spaanse premier de separatisten in Catalonië opgeroepen om te verduidelijken of ze gisteravond de onafhankelijkheid al dan niet hebben uitgeroepen voor het Catalaanse parlement. Puigdemont krijgt nu vijf dagen de tijd om een antwoord te formuleren op die vraag, melden verschillende Spaanse media.

Als de Catalaanse regeringsleider bevestigt dat hij de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, dan krijgt hij nog eens drie dagen de tijd om op die beslissing terug te keren. Doet hij dat niet, dan zal Madrid grondwetsartikel 155 in werking zetten. Dat artikel maakt het de centrale regering in Madrid mogelijk de bevoegdheden van een regio te ontnemen als die regio bepalingen van de grondwet schendt.       

Geen bemiddeling

Rajoy heeft de verschillende aanbiedingen tot bemiddeling in de Catalaanse crisis afgewezen. "Er is geen bemiddeling mogelijk tussen de democratische wet en ongehoorzaamheid en illegaliteit", stelde hij in een toespraak voor het Spaanse parlement, daags na de ondertekening van een onafhankelijkheids­verklaring door de Catalaanse separatisten.

Wel laat Rajoy de deur open voor dialoog met de Catalanen, "over overheids­diensten, financiering, zelfbestuur, solidariteit en verantwoording", zo stelde hij voor het halfrond in Madrid. Maar een dialoog is enkel mogelijk op voorwaarde dat de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont "terugkeert naar de wettigheid", stelde Rajoy nog.

"We kunnen een bilaterale dialoog hebben tussen onze regeringen, zelfs over een hervoming van de grondwet, want die is niet perfect", verduidelijkte de Spaanse regeringleider verder. Maar, zo benadrukte hij, de grondwet kan enkel aangepast worden "via de wet en gevestigde regels". 

Dankwoord voor politie

In zijn speech sprak Rajoy ook zijn dankbaarheid uit voor "degenen die hun plicht hebben gedaan in de verdediging van het algemeen welzijn", zijnde rechters, de Nationale Politie en de Guardia Civil. Zij hebben hun taak met toewijding en professionaliteit uitgevoerd, aldus de Spaanse eerste minister.

De verantwoordelijkheid voor het politiegeweld in Catalonië schuift hij dan weer in de schoenen van de Catalaanse premier Puigdemont. "Degenen die het referendum hebben georganiseerd, hebben de manifestanten aangezet om de politie te verhinderen hun werk te doen. Wij hebben gehandeld zoals elk ander democratisch land gedaan zou hebben", klonk het.

Frauduleus referendum

Rajoy noemde het referendum over onafhankelijkheid in Catalonië van 1 oktober nogmaals "frauduleus". "Er zijn geen bewijzen dat de resultaten transparant of accuraat waren", luidde het. Volgens de conservatieve politicus was het resultaat van het referendum zelfs op voorhand bekend. In sommige kiesdistricten waren er bovendien meer stemmen dan inwoners, aldus Rajoy. 

Meest gelezen