Foto Kurt

Rechters kasteelmoord zetten geen stap opzij: hoe gaat het nu verder? 

In het proces van de zogenoemde kasteelmoord hebben de drie rechters beslist om zich niet terug te trekken. Zij willen de zaak dus blijven behandelen. Verschillende advocaten hadden begin deze week een wrakingsverzoek ingediend tegen de rechtbank in Brugge. Maar daar verzetten de rechters zich tegen. Het hof van beroep moet nu oordelen over de vraag of ze kunnen aanblijven.

Maandag dienden de advocaten van een van de verdachten op het proces over de zogenoemde kasteelmoord een wrakingsverzoek in tegen de drie rechters die zich moeten uitspreken over het dossier. Het gaat om de advocaten van de neef van de intussen overleden huurmoordenaar, die kasteelheer Stijn Saelens vermoordde. De neef zou zijn oom die bewuste dag naar het kasteel hebben vergezeld, maar beweert dat hij van het moordplan niets afwist. 

Gisteren werd ook een tweede wrakingsverzoek ingediend tegen de rechters in Brugge door de advocaten van de hoofdverdachte André Gyselbrecht, de schoonvader van slachtoffer Stijn Saelens. 

De advocaten vinden dat de rechtbank in Brugge niet meer onpartijdig over de zaak kan oordelen. Maar de rechters zijn nu niet ingegaan op het wrakingsverzoek. Dat betekent dat ze zich niet terugtrekken. Als het van hen afhangt, behandelen zij de zaak tot op het einde.

Waarom hebben de advocaten de rechters gewraakt?

De advocaten hebben problemen met het verloop van de laatste zitting, vorige week. Op die zitting had Walter Damen, de advocaat van verdachte Pierre Serry, een heel pak papieren bij. Pierre Serry staat terecht als tussenpersoon bij de moord op slachtoffer Stijn Saelens. Het waren de notities van de mogelijke informant die in de cel één van de verdachten zou benaderd hebben. De advocaten vroegen om een schorsing om de tientallen geschreven bladzijden te kunnen doornemen. 

Die schorsing kwam er ook, maar tot grote verbazing van de advocaten las de voorzitster na de schorsing meteen een tussenvonnis voor. In dat vonnis wees ze het verzoek van enkele advocaten af om de mogelijke informant te horen als getuige. 

Volgens de advocaten die een wrakingsverzoek hebben ingediend, heeft de rechter hen misleid. Ze zou de indruk gewekt hebben dat de advocaten nog een standpunt konden innemen, terwijl ze in werkelijkheid al een vonnis klaar had. Volgens de advocaten wijst dit op partijdigheid. 

Wat nu?

Het hof van beroep in Gent moet nu oordelen over de eventuele partijdigheid van de rechters en dus over de vraag of ze kunnen aanblijven. Die beslissing moet vallen binnen een termijn van acht dagen.

Als de rechters vervangen moeten worden, zorgt dit voor een vertraging in het proces. De nieuwe rechters moeten zich dan namelijk opnieuw inwerken in deze zaak van vele duizenden pagina's.