Rector UAntwerpen pleit voor één ziekenhuisnetwerk in de regio

Herman Van Goethem, rector van de UAntwerpen en voorzitter van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), pleit voor één ziekenhuisnetwerk in de regio rond Antwerpen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Meer samenwerking zou zowel voor artsen als voor patiënten een goede zaak zijn, zegt Van Goethem.

Momenteel zijn de ziekenhuizen in de ruime omgeving van Antwerpen verzameld in drie groepen: ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen), GZA (Gasthuiszusters Antwerpen) en UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen). Die laatste groep is verbonden aan de Antwerpse universiteit. ZNA en GZA werken al samen en het is hun bedoeling om op termijn één netwerk te vormen, naast UZA.

Maar twee netwerken die naast elkaar opereren, dat vindt Van Goethem geen goed idee. Hij pleit ervoor om te evolueren naar één groot netwerk in Antwerpen en heeft een nota overgemaakt aan de anderen die als basis kan dienen om overleg op te starten. "Als we dit in Antwerpen kunnen doen, kan dat een voorbeeld zijn voor de rest van Vlaanderen."

"Meer efficiëntie"

Voor de patiënten zou één netwerk een goede zaak zijn, omdat ze volgens Van Goethem makkelijker zouden worden doorgestuurd naar het ziekenhuis dat de beste zorg kan bieden. Nu kan het gebeuren dat een patiënt naar een verder weg gelegen ziekenhuis wordt gebracht omdat het tot dezelfde groep behoort, terwijl er een ander dichterbij is dat meer gespecialiseerd is.

"Als je één netwerk hebt, dan onderhandel je met elkaar, dan zit je met elkaar aan tafel. Dat geeft vertrouwen en dan zal je makkelijker patiënten doorverwijzen van de ene naar de andere. Een ziekenhuisorganisatie vanuit één netwerk zal efficiënter verlopen en een betere zorgketen geven."

Een ander voordeel dat UZA aanhaalt, is dat informatie tussen hulpverleners vlotter zou doorstromen. Nu is de situatie bijvoorbeeld voor de huisartsen verwarrend omdat sommige ziekenhuizen niet samenwerken met andere. ZNA en GZA schieten het voorstel van UZA niet af, maar een eenmaking van het netwerk zou in elk geval een project van jaren zijn.

Meest gelezen